Kerkük'te sözde Kürdistan paçavrasının resmi dairelere asılmasına tepkiler Çorum’da da kendini gösterdi. Konuyla ilgili olarak önceki akşam PTT önünde biraraya gelen Türkiye Kamu-Sen üyeleri, Kerkük başta olmak üzere Irak ve Suriye’de Türk varlığının  korunması için Dışişleri Bakanlığı’nın gereken adımları atması gerektiğini belirttiler.

MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, MHP Merkez İlçe Başkanı Ertuğrul Onan, Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı Başkanı Fikret Aktağ, Ülkü Ocakları Başkanı Yavuz Ünlü, MHP İl, Merkez İlçe, Ülkü Ocakları yöneticileri, Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu’na bağlı sendikaların başkan, yönetici ve üyelerinin hazır bulunduğu etkinlikte “Kerkük Türk’tür Türk kalacak” sloganları atıldı.

Mavi ay yıldızlı Türkmen bayraklarının dalgalandırıldığı programda basın açıklamasını da Kamu-Sen İl Temsilcisi Selim Aydın yaparak Kerkük’te Türk varlığının korunmasının hem insani hem de milli bir vazife olduğunu vurguladı. “Can Kerkük mahzundur, Can Kerkük yalnızdır, Can Kerkük gardaşını beklemektedir” diyen Aydın, 28 Mart’ın Türk tarihine kara bir gün olarak geçeceğini, binlerce yıllık Türkmen kenti olan Kerkük’te kamu binalarına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından tüm itirazlara rağmen PKK’nın en büyük destekçilerinden olan Vali Necmettin Kerim’in girişimiyle sözde peşmerge bayrağının asılması kararı alındığını hatırlattı.

Türkmen şehri Kerkük’ün resmi olarak Bağdat yönetimine bağlı olduğunu, 2014’te İŞİD bahanesi ile peşmergenin işgal ettiğini ve bölgede Türkmen varlığının silinmeye çalışıldığını anlatan Aydın, “Suriye ve Irak’ta bin yıllık Türk varlığı tehdit altındadır. Türkmeneli coğrafyasının silinmesi karşısında tarihî sorumluluğunu yerine getiremeyecek olanlar Türk milletinin ve tarihin huzurunda vebal altındadırlar. Kerkük’te yaratılmak istenen oldu-bittiye karşı Türkiye’de cılız birkaç ses dışında ciddi bir tepki yok. Kerkük hangi hesaplara kurban ediliyor, bilmek istiyoruz. Türkmeneli Lideri Erşat Salihi’nin çığlıkları karşılık bulamıyor. Türkiye Kamu Sen olarak yetkili ve sorumluları göreve davet ediyoruz: Türkiye her ne kadar siyasi olarak 784 bin kilometre karelik bir yüz ölçümüne sahip olsa da gönül coğrafyamız, Doğu Türkistan’dan Adriyatik Denizi’ne, Afrika’dan Kafkasya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyayı kapsamaktadır. Türk Devleti Kuzey Irak yönetimine ve Irak hükümetine bölgeyle ilgili kesin ve net tavrını açıkça bildirmelidir. Kerkük’te Kuzey Irak yönetiminin bezinin resmi dairelere asılması kararı bardağı taşırmıştır. Dışişleri Bakanlığı bu oldu-bitti karşısında itidal çağrısı veya endişe belirtme dışında daha kararlı ve sert bir uyarıda bulunmalıdır. Türkmen varlığının silinmesi istikametindeki adımlara dur demelidir. Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütü varlığını destekleyen devletlere karşı da net ve açık bir duruş ortaya konulmalıdır. Bu yapıldığı takdirde Türk milleti bir bütün olarak bu gailenin üstesinden gelinmesi için üzerine düşeni yapacaktır. Türkiye’nin güvenliği ve bütünlüğü Kerkük’ten, Telafer’den, Tuzhurmatu’dan, Suriye’nin kuzeyinden, Bayır Bucak’tan geçer. Türkiye Kamu Sen olarak her zaman  Irak ve Suriye’deki Türkmen kardeşlerimizin yanındayız” diye konuştu.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim