CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, Anayasa değişikliğiyle totaliter bir rejimin kurulmak istendiğini belirterek,  “Mahkemelerin, ordunun, polisin, sendikaların, meslek örgütlerinin, üniversitelerin, TÜBİTAK’ın tek merkeze bağlanacağı, baktığında gözlerinden ne dediğini anlayacağı tek adama bağlanan bir rejimdir. Devletin ve toplumun bütün kurumlarına bir partinin, özellikle de bugün için konuşursak Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üniforması giydirilmeye çalışılıyor” dedi.

TBMM kürsüsünden bir konuşma yapan Köse, başkanlık rejimiyle ülkede nelerin değişeceğinin iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti. Başkanlık sisteminin doların 3.600’ü bulduğu noktada ekonomiye bir katkısı olup olmayacağının merak edildiğini belirten Köse, “Hiçbir katkısı olmayacağını hepimiz biliyoruz. Bakın, bugün enflasyon yüzde 8,53, 9’a dayanmış, emekliye verdiğimiz zam yüzde 4,73, memura yüzde 3’den baskılamışız; hastanelerde alınan muayene katkı paylarına zam oranları yüzde 20 ile 60 arasında artırılmış, hatta Boğaziçi Köprüsü geçişi bile yüzde 48 oranında artırılmışken çare, bunların çaresi başkanlık diyoruz” ifadelerini kullandı.

İktidarın dün birlikte hareket ettiği yapıları bugün “terör örgütü” olarak nitelendiğini söyleyen Köse, Türkiye’de çok garip işlerin döndüğünü dile getirdi. İktidarın sürekli ‘Karşımızda aynı merkezden yönetilen farklı örgütler var’ dediğini anımsatan Köse, “iktidar mensupları, Başbakan, Bakanlar Kurulu hatta Cumhurbaşkanı fakat bakıyoruz, açılımı kimle yapmışsınız aynı merkezden yönetilen örgütlerden? PKK’yla yapmışsınız. Eğit donatı kimle yapmışsızın? IŞİD’le yapmışsınız.

‘Ne istedilerse verdik’ diye de FETÖ terör örgütü. Yani, kimle iş birliği yaptıysa iktidar ‘Bunlar terör örgütü olarak bugün aynı merkezden yönetiliyor’ diye kendi kusurlarını gizlemeye dönük bir aygıt hâline gelmiş” şeklinde konuştu.

Anayasa değişikliğiyle kurulmak istenen yeni Türkiye rejiminin totaliter bir rejim olduğunu dile getiren Tufan Köse, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Mahkemelerin, ordunun, polisin, sendikaların, meslek örgütlerinin, üniversitelerin, TÜBİTAK’ın tek merkeze bağlanacağı, baktığında gözlerinden ne dediğini anlayacağı tek adama bağlanan bir rejimdir. Bir partinin üyesi, belki de genel başkanı partili cumhurbaşkanına bağlamak istiyor bu kadar kurum. Devletin ve toplumun bütün kurumlarına bir partinin, özellikle de bugün için konuşursak Adalet ve Kalkınma Partisinin üniforması giydirilmeye çalışılıyor. Demokrasi bunun neresinde? Biz şunun sözünü veriyoruz burada 79 milyon insanımızın huzurunda ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin sağduyulu milletvekillerinin huzurunda: “Biz buna izin vermeyeceğiz değerli arkadaşlar.” Bu tek parti, tek adam yönetimine dayalı bu rejimin ülkemizin geleceği, 79 milyon insanımızın ve gençlerimizin geleceği açısından doğru olmadığını söylüyoruz.

Ocak ayı, aydınlanma ve daha fazla, demokrasi yolunda yitirdiklerimizden dolayı karanlık bir aydır, acılarla dolu bir aydır. Ocak ayındayız şimdi. Demokrasi şehitlerimiz var; Metin Göktepe, Onat Kutlar, Muammer Aksoy, Gaffar Okkan, Uğur Mumcu, ocak ayında yitirdik bunların hepsini. Biz onların aziz anıları önünde, hatıraları önünde ve 79 milyon insanımızın önünde bu Anayasa değişikliğine ve Türkiye'nin yüz kırk yıllık parlamenter demokrasisini tek bir adamın iradesine bağlayan başkanlık anayasasına izin vermeyeceğiz.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim