CHP İl Başkanlığı tarafından organize edilen Danışma Kurulu Toplantısı’na katılarak son günlerde yaşanan başkanlık sistemi tartışmalarına değinen Milletvekili Köse partilerinin durumu ve ülke gündemindeki konulara da değinerek çeşitli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de rejim sorunu bulunmadığını anlatarak asıl sorunun demokrasi olduğunu anlatan CHP Milletvekili Köse, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendi gücünü egemen kılmak için başkanlık sistemini istiyor. Biz buna asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Türkiye’nin 7 Haziran 2015’e kadar 13 yıldır iktidarda olan ve dünyada bir çok gücün desteğini alarak tek başına ülkeyi yöneten AKP’den kurtulmak için bir fırsat yakaladığını ancak bir muhalefet partisinin bu umudu taşıyan milyonların beklentisini boşa çıkardığını ifade ederek 100’lerce insanın ölümüne yol açan terör baskısı sonrası 1 Kasım’da AKP’nin yeniden iktidara geldiğini belirten Köse, tek adam hedefinin ülkenin tüm hedeflerinin önüne koyulduğunu vurguladı.
15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrasında bu iktidarın üzerine toz kondurmadan krizi fırsata dönüştürdüğünü ve utanmasalar CHP’nin FETÖ ile işbirliği ile suçlanacağını anlatan Köse, “Uzun yıllar bunlarda yaptıkları işbirliğini, ülkenin dinci faşist rejime eğrilmesinde yaptıkları işbirliğini unutup bizi suçlamaya çalışıyorlar. CHP’nin FETÖ ile ilişkilendirilecek hiçbir noktası yoktur. Biz bunlara her zaman karşı çıktık ve çıkmaya devam edeceğiz” dedi.
Darbe girişiminin bir çok noktası olduğunu ve önümüzdeki yıllarda bunun ortaya konulacağını anlatan Köse, ilk günlerde iyi niyetle kendilerinin de OHAL’e destek verdiklerini, 3 ay uzatıldığını ve bugüne kadar 150 bine yakın insanın dernek üyeliği veya yasal bir bankaya para yatırması nedeni ile işten atıldığını, mal varlıklarına el konulduğunu ifade etti.
Darbeye katılan, destek veren kim varsa cezasını en ağır şekilde çekmesini istediklerini, ancak bunu yaparken yeni mağduriyetler yaratılmasına da karşı olduklarını ifade eden Milletvekili Köse, son günlerde yeniden bir başkanlık tartışmasının başladığını vurgulayarak şu görüşlere yer verdi: “Bizim rejim sorunumuz yok, demokrasi sorunumuz var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendi gücünü egemen kılmak için başkanlık sistemini istiyor. Biz buna asla izin vermeyeceğiz. Başkanlık sisteminin Türkiye'yi diktatörlüğe götüreceğinden şüphemiz yok. Başkanlık sisteminin ülkeye felaket getirmesi kaçınılmazdır. Başkanlık suni bir gündemdir. Cumhurbaşkanı Erdoğan da başkanlık sistemine karşı olduğunu çeşitli konuşmalarında söylemiştir. Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı zamanında kendisi Başbakan iken de bunu hiç dile getirmemiştir. Kendi kişisel gücünü ülkeye egemen kılmak için başkanlık sistemi istiyor. 14 yıldır zaten ülkeyi tek başına yönetiyor. Tek adam rejiminin ülkemize sağladığı hiçbir yarar yoktur. Tepetaklak giden bir ülke yönetimi vardır. Biz başkanlık sistemine sonuna kadar karşıyız ve bunun olmasına izin vermeyeceğiz. Diktatörlük heveslilerinin taleplerine izin vermemeye kararlıyız”
Milletvekili Köse konuşmasında 15 Temmuz’dan sonra ülkede iki tür şehit ve gazi kavramı yaratıldığını belirterek bunun özellikle Doğu ve Güneydoğu’da vatan savunmasında görev yapan şehitlerin aileleri ile gazileri yaraladığını ve yapılan ayrımcılığın ortadan kaldırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
(Volkan SINAYUÇ)
 
Editör: TE Bilisim