Böylelikle Has Chem Kimya, lityum iyon pillerin yaygınlaşmasına paralel olarak dünyada kullanımı giderek artan kobalt ve nikel elementinin metalik ilk yerli üreticisi oldu.

Seçilmiş kobalt ve nikel oranı yüksek hurdaları geri dönüştüren Has Chem’in pilot tesisi, aylık bir ton kobalt üretim kapasitesiyle üretime başladı.

Konunun sosyal medyada yayılması üzerine görüşüne başvurduğumuz Uğur Grup Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Barlık, Türkiye’nin ithal ettiği elementlerin yerli üretimini gerçekleştirmek üzere geçen yıl laboratuvar çalışmalarına başladıklarını, sonuçta, nikel ve kobalt gibi elektrikli otomobillerin bataryalarında enerji depolama işlevini gören elementleri üretmeyi başardıklarını söyledi.

Dünyada kobalt üretiminin yarısını, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin gerçekleştirdiğini, dünyanın toplam üretiminin ise 110 bin ton civarında olduğunu anlatan Uğur Barlık, Türkiye’de yerli otomobil üretmek üzere harekete geçen 5’li grubun, büyük yatırımlar yapmasına rağmen sonuç alamadığına da dikkat çekerek şu bilgileri verdi:

“Şu anda düşük oranlı nikel zenginleştirilerek Çin’e gönderiliyor ve Çin’den nikel sülfat olarak geliyor. Yani, tamamen dışa bağımlı bir teknoloji söz konusu. Biz ise, bir yıllık laboratuvar çalışması sonucunda, yerli üretimi başardık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da bizi izliyor ve ayrıntılı raporumuzu bekliyor.”

Dünyada kobalta olan ihtiyaç sürekli arttığı için, tonu 20 bin dolardan 90 bin dolara çıktı. Şimdilik biz, aylık 1 ton şeklinde pilot üretim yapıyoruz.Elbette, milyar dolarlık yatırımları gerektiren bir alan bu. Destek bulabilirsek, kapasitemizi artırarak yola devam edebiliriz. Ülkemiz adına büyük heyecan duyuyoruz.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim