KESK Çorum Şubeler Platformu, Ocak ayında katledilen gazeteci ve aydınları anmak için bir program düzenledi. Eğitim-Sen Şubesi’nde önceki gün düzenlenen törende, Uğur Mumcu, Hrant Dink, Metin Göktepe ve Onat Kutlar anıldı.
Günün anlam ve önemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim Sen Çorum Şubesi Eğitim Sekreteri Sevgi Türkoğlu; ülkemizdeki basın özgürlüğü ve düşünceyi ifade özgürlüğünün 54 yıl öncesinden daha kötü durumda olduğunu söyledi.
Gerçekleri savunmak ve halka ulaştırmak için görev yapan birçok gazetecinin ocak ayında katledildiğini hatırlatan Türkoğlu, “Devleti yöneten kadro, basını ve düşünceyi ifade özgürlüğünü kendilerine engel olarak görüyor. Basın emekçileri habercilik görevlerini yaparken "terörist" ilan ediliyor, gazeteciler "iktidarın memurları" olmaya zorlanıyor. AKP iktidarı döneminde 200 dolayında gazeteci ceza evlerinden geçti. 12 Eylül darbesinden kalma yasalarla ve Terörle Mücadele Yasası’ndan kaynaklanan maddelerle de halen 21 gazeteci cezaevlerinde tutuluyor” dedi.
Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'a, bakanlardan bürokratlara kadar devleti yöneten tüm yetkilileri düşünce ve ifade özgürlüğüne karşı saygılı olmaya davet eden Türkoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Gazetecilerin gasp edilen haklarının geri verilmesini talep ediyor, bedeli ne olursa olsun baskısız, savaşsız bir dünya kurmak isteyen işçilerin, emekçilerin, aydınların, parasız eğitim isteyen gençlerin, cins ayırımcılığına karşı savaşan kadınların, nefret cinayetlerine karşı savaşan trans ve eşcinsellerin, savaş son bulsun diyen Kürt-Türk bütün ezilenlerin mücadelesine bağlanan tüm gazeteci ve yazar aydınlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz.
Geride aydınlığa gönül veren milyonlarca onurlu insan var. Işıklar içinde uyuyun. Güneş adınızla doğuyor, yaptıklarınızı hiçbir karanlık unutturamaz.”
Basın açıklaması sonrasında Eğitim-Sen Müzik Topluluğu, katılımcılara müzik dinletisi sundu.


(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim