Kayıtlı İstihdamın Teşviki II Hibe Programı kapsamında uygulanan Kayıtlı İstihdam İçin Ortak Fayda Diyalog ve İşbirliği Projesi’nin temel faaliyetlerinden olan Eğitim ve Bilinçlendirme Faaliyetleri kapsamında üniversite düzeyinde, çalışma hayatına başlamak üzere olan öğrencilere yönelik kayıtlı istihdam bilinçlendirme semineri düzenlendi. Hitit Üniversitesi İİB Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Kariyer Hedeflerinde Kayıtlı İstihdamın Önemi konulu seminerde konuşan Gazi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Okan Güray Bülbül, sosyal güvence içerisinde olmak için insanların çalışması gerektiğini belirterek, açıklanan TÜİK raporuna göre işsizlik oranının 12.6 olduğunu belirtti.

Genç işsizlik oranının ise 3,5 puan artarak yüzde 22,8 olduğuna dikkat çeken Bülbül, 2016 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 590 bin kişi artarak 3 milyon 715 bin kişi olduğunu söyledi.

Türkiye’de 13 sigorta teşviği bulunduğunu ve öğrencilerin bir an önce İŞKUR’a başvurarak kayıtlarını yaptırmalarını tavsiye eden Okan Güray Bülbül, Türkiye’de her 4 gençten birinin işsiz olduğunu söyledi. Avrupa ülkelerinde bu durumun daha fazla olduğunu anlatan Bülbül, istihdam edilmenin önemli olduğunu ancak iyi bir yerde çalışmanın daha da büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Daha önce insanların bir işe girip oradan emekliği olduğunu belirten Bülbül, şimdi ise durumun böyle olmadığını, gençlerin sabırsız olması nedeniyle sık sık iş değiştirdiğini belirtti. Herhangi bir ekonomik kriz durumunda bundan en çok yeni işe girenler ve işsiz kesimin etkilendiğini söyleyen Okan Güray Bülbül, işsizlerin iş bulmalarının daha da zorlaştığı gibi firmaların ise yeni girenleri işten çıkarmak zorunda kalabildiğini söyledi.

İşsizliğin kişisel bir sorun olmadığını tüm toplumu etkilediğini söyleyen Bülbül, iş bulamayan gençlerin bunalıma girip kötü alışkanlıklar edinebildiğini de ifade etti.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim