Türkiye Solunum Araştırma Derneği (TÜSAD), TÜSAD Akademi ve Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliği ile hazırlanan “Geriatri ve Solunum Sistemi Sempozyumu” Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Göğüs Hastalıkları uzmanlarının yanında dahiliye, acil servis, aile hekimliği gibi solunum sistemi hastalıkları ile ilgili hasta takibi yapabilecek hekimlerin katıldığı sempozyumda TÜSAD Bilimsel Komite Başkanı ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof.Dr. Şule Akçay ve TÜSAD Ankara Şube Başkanı ve Özel Koru Hastanesi’nden Doç.Dr. Arzu Ertürk moderatörlük yaptı.

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Bostancı sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada bu yıl Gazi Üniversitesi’nde bulunan öğrencileri Hitit Üniversitesi bünyesine almayı planladıklarını kaydetti. Tıp Fakültesinde 6 anabilim dalımda uzmanlık öğrencisi bulunduğunu 4 anabilim dalında da başvuru yapıldığını söyleyen Bostancı, göğüs hastalıkları alanında da uzmanlık öğrencisi yetiştirmek istediklerini kaydetti. Prof.Dr. Bostancı, yaşlanmanın fizyolojik bir olay olduğunu ve insan vücudunda çok sayıda sistemi etkilediğini vurguladı.

Prof.Dr. Şule Akçay’ın TÜSAD ile ilgili bilgilendirmesinin ardından Doç.Dr. Arzu Ertürk tarafından yaşlılığın tanımı ve kapsamı hakkında bilgi verildi. 

65 yaşın genel emeklilik yaşı olduğunu ve bireyin sosyal güvencelerden yararlanmaya başladığı için bu yaşın sosyal e ekonomik yaşlılığın da başlangıcı olduğunu söyleyen Doç.Dr. Arzu Ertürk, 65 yaş ve üzerinin yaşlı 85 yaş ve üzerinin ise çok yaşlı olarak tanımlandığını söyledi.

Gerontologların amacının ölümlerin mümkün olduğu kadar geç olması ve yaşlılık yıllarının daha rahat ve mutlu geçirilmesi olduğunu belirten Ertürk, sanayileşmiş ülkelerde yaşam beklentisinin 78 yaş, gelişmekte olan ülkelerde ise 63 yaş, az gelişmiş ülkelerde de 51 yaş olduğunu anlattı.

Türkiye’de 65 yaş üzeri nüfusun 1935-1990 yıllarında toplam nüfusun %4’ünü, 1995-2008 yılları arasında %5.7’sini 2012 yılında ise %7.1’ini oluşturduğunu belirten Doç.Dr. Arzu Ertürk, 2050 yılında ise nüfusun %22’sinin 65 yaşın üzerinde olacağını anlattı.

Sempozyumda Florence Nightingale Hastanesi Göğüs Hastalıkları’ndan Yrd.Doç.Dr. Ali Vefa Öztürk “Yaşlılarda solunumsal özellikler değişiyor mu?”, Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları’ndan Uzm.Dr. Ayperi Öztürk “Yaşlılarda çevre ve yaşam koşullarının akciğerlere etkisi”, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları  Öğretim Görevlisi Yrd. Doç.Dr. Özlem Erçen Diken “Yaşlılarda Dispne ayırıcı tanısı”,  Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı’ndan Prof. Dr. Nazmi Bilir, Sağlıklı Yaşlanmak, Prof.Dr. Melih Babaoğlu “Yaşlılarda çoklu ilaç kullanımı” ve Prof.Dr. Şule Akçay tarafından “Olgu örnekleriyle yaşlı hasta yönetimi” konularında bilgiler verildi.

Sempozyumun ardından konuşmacı ve katılımcılara Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Bostancı ve Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları  Öğretim Görevlisi Yrd. Doç.Dr. Özlem Erçen Diken tarafından  'Katılım ve Teşekkür Belgeleri ' takdim edildi. Katılımcılar daha sonra hep birlikte Hattuşa’yı gezdi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim