CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, “Halkımıza açık çağrı” başlığını taşıyan bir basın açıklaması yaparak, “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” adı altında parlamenter demokratik sistemin ortadan kaldırılmasını amaçlayan Anayasa değişikliği girişimini eleştirdi.

Suvacı, “Canımdan aziz bildiğim değerli hemşehrilerim” hitabıyla başlayan açıklamasında, şu görüşleri ifade etti:

“Son günlerde, Suriye savaşı ve terörist eylemler sonucu, bir çok kardeşimizin topluca katledilmelerini takip ederken, milletimiz geçim sıkıntısı içinde ezilirken, AKP’li parlamenterleri ve yöneticileri iyi izlemenizi istiyorum.

Sanki şehitler olmamış, herkes huzur ve refah içinde, istikrarlı bir şekilde, geleceğinden emin, hayatını devam ettiriyor gibi anayasayı değiştireceğiz; millet bizim peşimizde, bizimle özdeşleşti havasında nerede ise düğün dernek kurulacak…

Bir toplumun duyguları ve yaşadıkları acılar  bu kadar basite indirgenemez.

Zafer sarhoşluğu, iktidar zehirlenmesi gözlerini kör etmiş gibi, kendilerini seçen halkı ve şehitleri de hiç düşünmüyorlar.       

Yazık, yazık ki yazık. 15 yıl içerisinde nereden nereye geldik.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin temelleri sarsılıyor.

Bir PKK terörü ile uğraşırken bugün karşı karşıya olduğumuz terör örgütlerini sayamıyoruz.

Bunlar sizin dönemizde oldu. 15 yılda buraya getirdiniz. Övününüz.

Kimse yarınından emin değil. Can ve mal güvenliği yok.

Yol yaptık, yol yaptık! Başka…. Yol yaptık.

Devletin limanları dahil bütün varlıklarını sattınız, çokça yol yaptınız, teşekkürler.

Açılımın sonucu ortada, ceremesini halk canı ve malı ile ödüyor.

Esad kardeşiniz Esed oldu. Kendimizi sınır komşumuzla arada hiçbirşey  yokken savaş halinde bulduk. Bu savaşın nerede ve ne zaman duracağı belli değil.

Suriye ile savaşıyoruz. En büyük ticaret yaptığımız ülkelerin başında geliyordu Suriye, Irak’la birlikte. Şimdi ticaret durdu. İş mi yaptınız?

Güya muhalif unsurları desteklediniz, Şam’da namaz kılacağız diye, başımıza yeni bir terör belasını sardınız. Bizi kandırdılar diye dolaşıyorsunuz.

Piyasalar yangın yeri, siz hala istikrar diyorsunuz. Hiç arlanmadan da bunları CHP yaptı demeye getiriyorsunuz. Pes artık pes...”

CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, getirilen anayasa değişikliği tasarısı ile egemenliğin milletin elinden çıkacağını, bir kişinin, 79 milyonu tek başına yöneteceğini belirterek, “Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinde birlikte huzur içerisinde yaşamak en büyük dileğimizdir” ifadesini kullandı.

CHP İL BAŞKANI SUVACI’NIN CEVABINI ARADIĞI SORULAR

1-Bu Anayasa değişikliği kabul edilirse, demokratik parlamenter rejimden, tek adam rejimine, otoriter rejime geçeceğiz. 140 yıllık parlamenter geleneğinden niçin vazgeçiyoruz?

2-Başbakan Binali Yıldırım, 30 Ekim 2016 tarihinde yaptığı konuşmada “ Başkanlık gelmezse Türkiye’nin bölünme riski var “ dedi. Bugüne kadar demokratik parlamenter sistemle birliğini ve bütünlüğünü koruyan Türkiye, nasıl oldu da bölünme riskiyle karşı karşıya kaldı?

3-Bu Anayasa değişiklik teklifi kabul edildiğinde Cumhurbaşkanı aynı zamanda partisinin de genel başkanı olacak. O zaman Cumhurbaşkanı parti başkanı olarak partisini mi, yoksa Cumhurbaşkanı sıfatıyla Türk milletini mi temsil edecek? Bu ayrım nasıl sağlanacak?

4-Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı olacaksa, öteki siyasi parti liderleriyle eşit olabilecek mi?

5-Siyasetçileri eleştirmek, tepki göstermek, protesto etmek anayasal bir hak… Mahkemeler dozu yüksek eleştirileri bile hakaret kabul ediyor…Partili Cumhurbaşkanı protesto edilirse bu siyasetçiyi protesto etmek anlamına mı gelecek? Yoksa devletin başı protesto edilmiş mi sayılacak? Bu ayırım nasıl yapılacak?

6-Bugün yürürlükte olan yasalara göre, partilerin genel başkanlarını illerde o partinin il başkanı temsil ediyor. Cumhurbaşkanını da vali… Cumhurbaşkanı partili olursa illerde kendisini kim temsil edecek? Partisinin il başkanı mı? Vali mi?

7-Cumhurbaşkanı seçilen kişinin genel başkanlığını yaptığı parti sandıktan ikinci parti çıkarsa, yani Meclis çoğunluğunu sağlayamazsa, yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı aynı zamanda ana muhalefet partisi genel başkanı mı olacak?

8-Öngörülen değişiklikle yasamanın yani Meclisin, yürütmeyi denetleme yetkisi kaldırılıyor. Bu durumda seçilecek kişiye “Beş yıl süreyle ülkeyi istediğin gibi yönet, istediğini yap” yetkisi verilmiyor mu?

9-Değişiklikle, Cumhurbaşkanına üst düzey kamu görevlilerinin atanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme, kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını kararnameyle düzenleme yetkisi veriliyor… Bir kişinin devleti istediği gibi dizayn etmesi doğru mu?

10-Cumhurbaşkanı koltuğuna oturan her kişi, devlet yapısını istediği gibi değiştirmek isterse ne olacak?

(Haber Merkezi) 

Editör: TE Bilisim