Siroza bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle 28 Eylül’de hastaneye kaldırılan Naim Süleymanoğlu’na 6 Ekim’de karaciğer nakli yapılmış, 11 Kasım’da da beyin ameliyatı geçirmişti. Naim Süleymanoğlu (50) önceki gün bir süredir tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybetti.

Süleymanoğlu'nun hayatını kaybetmesi üzerine tedavi gördüğü hastaneden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Yıllardır kronik karaciğer yetmezliği ile mücadele eden Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Milli Halterci Naim Süleymanoğlu yaşam mücadelesini kaybetti. İlk olarak 23 Eylül günü rahatsızlanarak komaya giren Süleymanoğlu, 6 Ekim 2017 tarihinde Memorial Ataşehir Hastanesinde karaciğer nakli ameliyatı olmuştu. 11 Kasım Cumartesi günü de beyindeki kanama odakları nedeniyle bir operasyon geçiren Süleymanoğlu, çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak yaşamını yitirdi. Değerli sporcumuza Allah’tan rahmet, milletimize baş sağlığı diliyoruz” denildi.

DEVLET ERKANI VE MİLLET UĞURLADI

“Yüzyılın sporcusu” olarak nitelendirilen Naim Süleymanoğlu’nun cenazesi dün hastaneden alınarak Fatih Camii’ne getirildi. Burada ise öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazından sonra Edirnekapı Mezarlığı’nda defnedildi.

Cenaze namazına Başbakan Binali Yıldırım’ın yanısıra, TBMM Başkan Vekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Aysever, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, milletvekilleri ile siyaset ve iş dünyasından birçok isim katıldı.

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve olimpiyat şampiyonu eski milli güreşçi Hamza Yerlikaya, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar, Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Halil Mutlu'nun yanı sıra spor dünyasından çok sayıda kişi de cenazede yer aldı.

Naim Süleymanoğlu'nu son yolculuğunda çok sayıda vatandaş da yalnız bırakmadı. İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Başbakan Yıldırım ve bakanlar da tabuta omuz vererek naaşını cenaze aracına kadar taşıdı. Süleymanoğlu'nun doğduğu Bulgaristan'dan da basın mensupları cenaze törenini takip etti.

TABUTUNA TÜRK BAYRAĞI SARILDI

Türk bayrağına sarılı Süleymanoğlu'nun tabutunun üstünde karanfiller yer aldı. Tabut önünde genç milli halterci Şafak Keskin, Naim Süleymanoğlu'nun milli takım formasıyla altın madalya kazandığı bir müsabaka sonrası çekilen ve üzerinde “Kalbimizdesin” yazısının yer aldığı çerçeveli fotoğrafını tuttu.

Fatih Camisi'ndeki törende Süleymanoğlu'nun kızları Esin ve Sezin, annesi Hatice Süleymanoğlu, kardeşleri Muharrem ve Rahim Süleymanoğlu cenazede taziyeleri kabul etti. Törene katılan Süleymanoğlu'nun ilk antrenörü Enver Türkileri'nin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

ÇORUM’DAN TAZİYELER

Öte yandan Çorum’dan da Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt başta olmak üzere bir çok kişi, kurum ve kuruluş sosyal medya hesaplarından başsağlığı mesajları yayınladı.

Cenazeye katılan Başbakan Binali Yıldırım ile diğer yetkililer de yaptıkları konuşmalarda ülkemizin çok önemli bir sporcusunun hayatını kaybettiği belirtilerek ailesi ve milletimize başsağlığı dilendiği gözlendi.

HALTERİ SEVDİRDİ

Öte yandan Naim Süleymanoğlu, yaşattığı başarılarla bir nesle halter sporunu sevdirdi. 1985 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yoğun uğraşları sonucunda getirilen Süleymanoğlu, Türkiye adına büyük başarılara imza attı. 1984, 1985 ve 1986’da dünyada yılın haltercisi seçilen Süleymanoğlu, 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu.

Naim Süleymanoğlu’nun kariyerinde elde ettiği başarıları şöyle: “15 yaşında ilk dünya rekorunu kırdı. 8 kez dünya şampiyonu oldu, 46 dünya rekoru kırdı. Kendi kilosunun üç katından fazla kaldırarak, 'efsane' oldu. 60 kiloda koparmada 200 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı. 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada 'yılın haltercisi' seçildi. Türkiye'ye Olimpiyatlar'da güreş dışında ilk altın madalyasını kazandıran sporcudur. 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu. 1988 yılında Time dergisine kapak oldu. 1988 yılında Seul Olimpiyatları'nda 9 dünya, 6 Olimpiyat rekoru kırdı. 1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından "Dünyanın En İyi Sporcusu" seçildi. Spor otoritelerine göre 'tüm zamanların en iyi haltercisi”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim