Çorum Başöğretmen Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Asena Beyza Biçer, Millî Eğitim Bakanlığı’nın izniyle Malkara Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen “100 Yıllık Bir Destan: Çanakkale 1915” konulu şiir yarışmasında Türkiye birincisi olmuştu.
Ulusal düzeyde gerçekleşen yarışmada 358 eser arasından birinciliğe uzanan Asena Beyza Biçer, 18 Mart Çarşamba günü Malkara Kültür Sarayı’nda düzenlenen Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yıldönümü kutlama etkinliklerinde Türkiye Birincisi olduğu “Son Kale Çanakkale” isimli şiirini izleyicilerle paylaştı.
Aynı programda ödül verilmek üzere sahneye yeniden davet edilen Asena Beyza Biçer, kazandığı 1905 TL.’lik para ödülünü “Mehmet Akif Ersoy da İstiklâl Marşı için konulan para ödülünü reddetmişti.” diyerek, kabul etmedi.
Asena Beyza Biçer, İstiklâl Marşı’nı hiç bir karşılık beklemeden çok zor şartlarda yazan Mehmet Akif Ersoy’u anımsatarak, “Ecdadımıza samimiyetimi gösterebilmek için bu ödülü almamaya karar verdim. Mehmet Akif Ersoy soğuk kış günlerinde sırtına giyecek bir paltosu bile olmadığı hâlde ve kimi zaman yazacak kalem bulamadığı için Tacettin Dergâhı’nın duvarlarına tırnaklarıyla kazıdığı İstiklâl Marşımız için konulan ödülü kabul etmemişse, benim bugün, yumuşak yatakta ayaklarımı uzatıp, sıcacık çayımı yudumlayarak peş peşe sıraladığım kafiyeli kelimelerin karşılığında bir ödül kabul etmem mümkün olamaz.” diye konuştu.
Bu örnek davranışı nedeniyle salondakiler tarafından uzun süre alkışlanan Asena Beyza Biçer, kazandığı 1915 TL.’yi ihtiyaç sahibi kişilere verilmek üzere Malkara Anadolu Lisesi Müdürü Mümin Lütfüoğlu’na iade etti.
Asena, Malkara’daki törenlerin ardından yarışmada dereceye giren diğer öğrenciler ve aileleriyle birlikte Çanakkale ve Edirne’ye düzenlenen gezilere de katıldı.
Asena Beyza Biçer geçen yıl da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen “Gençlerden Ecdada Mektup” Yarışması’nda Türkiye ikinciliği elde etmişti.


(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim