Kazakistan’ın Almatı kentinde gerçekleştirilen ve Türkiye başta olmak üzere ABD, Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna gibi ülkelerden tüm delegelerin katıldığı Genel Kurul’da Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanlığı’na üçüncü defa Ziyatdin Kassanov seçildi.

İlk iki kongrenin Türkiye'de yapıldığını anımsatan Kassanov, Kazakistan'ın tüm Türkler için ata yurdu olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev için "Türk dünyasının aksakalı" dediğini hatırlattı.

Kassanov, iki liderin yakın ilişkileri sayesinde devletler arasındaki ilişkilerin de çok iyiye gittiğini kaydederek, geleceğin daha da güzel olacağını aktardı.

Kassanov, bugün vatandaşlık hakkı alabilmek için bekleme süresini geçen kişi sayısının tespit ettikleri kadarıyla 23 bini aşkın olduğunu belirterek, bunun daha da çok olabileceğini söyledi.

Türkiye'de yaşayan Ahıskalı sayısının 80 bine yaklaştığını bildiren Kassanov, ancak bu sayının da çok daha yüksek olabileceğini vurguladı.

Genel Kurul’da söz alan Milletvekili Salim Uslu ise güçlenen ve büyüyen Türkiye'nin Suriyelileri ve Ahıska Türklerini kabul edebildiğini söyledi.

Ahıska Türkleri arasında siyasi birliktelik olmadığına dikkat çeken Uslu, yoğun olarak dünyanın 9 ülkesinde yaşayan Ahıska Türkleri’nin bir olması gerektiğini vurguladı.

Uslu, "Diplomatik başarı elde etmek için dernekler arası çatışmalar, yerini "güç birliği ve dayanışmaya" bırakmalıdır. Bu nedenle yeni bir vizyonla lobi faaliyetleri hız kazanmalıdır. Özellikle Ahıska’ya dönüş konusundaki farklı görüşler asla çatışma nedeni olmamalıdır.” dedi.

Türkiye'nin bu kapsamda yaptıkları faaliyetlerden de söz eden Uslu, "Türkiye, artık anavatan olarak görülüyor. Bildiğimiz gibi Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Ukrayna’da can derdinde olan ailelerimiz silahlı çatışma ortamından alınarak, Erzincan’ın Üzümlü ve Bitlis’in Ahlat ilçelerine yerleştirilmişlerdir. Bununla birlikte Hükümetimizin kararlarıyla ve kurumlarımızın çalışmalarıyla, vatandaşlık talepleri önemli ölçüde karşılık bulmuş ve diploma denkliği sorunları çözülmüştür. Bu çabalar ve çalışmalar için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümetimizin yakın ilgisine müteşekkiriz." ifadelerini kullandı.

DATÜB'ün Ahıskalılar’ın yaşadığı siyasi lider boşluğunu doldurabileceğini dile getiren Uslu, Türkiye'nin Ahıskalılar’a her zaman sahip çıkacağını ve onların her zaman yanında olacağını sözlerine ekledi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim