Kültürün, dil ile anlam kazandığını anlatan ve Türk Dil Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlayan Rektör Alkan, “Din, ırk, vatan gibi bütün maddi-manevi değerlerin sürekliliği dil sayesinde mümkün olmaktadır” dedi.

Kaybolan diller sayılmayıp sadece bugün yaşayan diller dikkate alındığında bile, yeryüzündeki dil sayısının 6000'i geçtiğini anlatan Prof. Dr. Alkan, dünyadaki rolleri ve etkileri açısından diller sınıflandırıldığında bu sayının oldukça azaldığını ve belli başlı bazı dillerin diğerlerinden çok daha fazla etkin olduğunu belirtti.

Milletlerin nüfuzlarının, siyasi, sosyal ve kültürel güçlerinin dillerinde de kendini gösterdiğini kaydeden Alkan, “Yahya Kemal Beyatlı'nın “anne sütü kadar kutsal” bulduğu, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın “ses bayrağımız” olarak nitelendirdiği güzel Türkçemiz, 220 milyon kişi tarafından konuşulan dünyanın beşinci büyük sanat, kültür ve bilim dilidir. Tarih boyunca imparatorluklar kuran, başkalarının boyunduruğu altına asla girmeyen Türk Milleti, gücünü her şeyden önce içinde hayat bulduğu dilinden almıştır. Bugünün dünyasında da ülkemizi bütün hain hamlelerden, kötü niyetli hareketlerden koruma kararlılığı içinde Türkçemizin önemini ve değerini unutmamak gerekir. Millilik ve yerlilik düşüncesiyle dilimize her zamankinden çok daha fazla sahip çıkmalı, bilinçli olmalıyız.

Bu anlamda, Mustafa Kemal Atatürk'ün, Cumhuriyet'in ilk yıllarında ortaya koyduğu milli çalışma hedefleri, o günlerden bugünlere ışık tutmaya devam etmektedir. İlk kez 26 Eylül 1932 tarihinde Atatürk tarafından toplanan Türk Dili Kurultayı’nın yıldönümünde “Türk Dil Bayramı” kutlanırken Türkçemiz adına Türkiye'de ve dünyanın dört bir yanında yeni bilimsel çalışmalarda elde edilen son bulgular paylaşılmakta, dilimizin önemine ve gücüne dikkat çekilmektedir. Ayrıca ana dili Türkçe olan her bireyin, tıpkı vatanını savunur gibi, diline olan inancını, sevgisini bilinçli bir biçimde ona sahip çıkarak göstermesi gerektiği vurgulanmaktadır” şeklinde konuştu.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim