Cumhuriyet’in kuruluşunun 93’üncü yıldönümü nedeniyle ADD Çorum Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Çok sayıda dernek üyesinin katıldığı toplantıda konuşan Dernek Başkanı Uğur Demirer, Lozan sayesinde kaldırılan kapitülasyonlarla açık pazar haline gelmiş ekonominin hızla ulusallaştırıldığını, yine aynı antlaşması ile sağlanan Osmanlı borçlarından payımıza düşen miktarın Türk Lirası esasına göre ödendiğini söyledi. Demirer, “O günün koşularında ekonomik bağımsızlığımızdan bir milim ödün verilmemiştir” dedi.
Ülke topraklarının hanedan ailenin mülkü olmaktan çıkarılarak, vatan/yurt yapıldığını belirten Demirer, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Millet padişahın kölesi olmaktan vatandaşlığa yükseltilmiştir.
Milletin fertleri inançları konusunda özgürleştirilmiş laik, demokratik düzeni oluşturmak için saltanat ve hilafetin kaldırılması ile önemli adımlar atılmış inanç sömürüsüne son verilmiş, egemenlik millete ait kılınmıştır.
Pozitif hukukun uygulanması; akıl ve bilimi devlet yönetiminin temeli haline getirmiştir.
Yasalar önünde her yurttaşın eşitliği sağlanarak her türden ayrımcılık sona ermiştir. Kadın ve erkek eşit kılınmıştır.
Cumhuriyetimiz, XX. yüzyılda emperyalizme karşı insanlık tarihinde verilen ve başarıya ulaşan ilk bağımsızlık savaşının zemini üzerinde kurulmuş ve yükselmiştir. Bu Türk ulusunun insanlık tarihine vurduğu bir damgadır. Türk bağımsızlık savaşı aynı zamanda emperyalizmin pençesinde kıvranan mazlum milletlere de yol göstermiş, örmek olmuştur.”


(Taner ŞİMŞEK)
 
Editör: TE Bilisim