Sağlık hizmetlerinde görev alan doktor, hemşire, ebe, sağlık memuru, sağlık teknisyeni, teknik personel, memur ve hizmetlilerin sorunlarının göz ardı edilmesi nedeniyle iş bırakma eylemi yapan sağlık çalışanları, Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı
Türk Sağlık-Sen ve SES üyelerinin katıldığı basın açıklamasında “sağlıkçılar burada yandaşlar nerede, %50 dediler 2 lira verdiler” şeklinde sloganlar atıldı.
Basın açıklamasında konuşan Türk Sağlık-Sen İl Başkanı ve Kamusen İl Temsilcisi M.Fatih Gök, sağlık çalışanlarının problemlerinin giderek arttığı bir dönem yaşandığını belirtti. Bu dönemde özellikle çalışan memnuniyetinin göz ardı edildiğini vurgulayan Gök, şiddet, yetersiz istihdam, ağır iş yükü, bitmek bilmeyen nöbetler ve yapılan haksız uygulamalar nedeniyle sağlık çalışanlarının ağır bir tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Maaşla alınan sabit ek ödemelerin her ay geciktirilerek yatırıldığını, yoğun çalışmaya rağmen performans ücretlerinin komik ücretlere indiğini belirten Gök, memurların yok sayıldığını, hizmetlilerin görevini yaptıkları memur kadrosuna atanmadığını ve sağlık hizmetlerinde görev alan doktordan hemşireye, ebeden sağlık memuruna, sağlık teknisyenine, teknik personelden, memura, hizmetlilere kadar her birinin sorunu ve sıkıntısı bulunduğunu söyledi.
14 Mart Cumartesi günü de kararlığımızı devam ettirip, aile hekimliklerinde ve TSM’lerde Cumartesi nöbetine hayır diyerek iş bırakacağız. İş bırakma eylemine neredeyse sağlık alanında faaliyet gösteren tüm STK’lar katılıyor. Biri hariç O da Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen. Bizim dilekçe kampanyamızı karalayanlar çalışan hakkı için iş bırakıldığında da ortada yoklar. Toplantılarında idareci ağırlayıp, bakandan oy toplayın talimatı alanların bugün bu alanda olması zaten çok zordur. Onların yeri idareci yanıdır. Çalışanlarla alanlara çıkmak yerine idarecilerle poz vermek tek yaptıkları iştir. Tüm sağlık çalışanları kendilerini uçurumun kenarına götüren bu yetkilendirilmişleri iyi tanımalı ve görmelidir. Bunlara üye olarak kalınan her saniye çalışanın kendine verdiği en büyük zarardır.
Türk Sağlık-Sen olarak bayram tadında 14 Martlar karşılamak istiyor, sorunların çözümü için acil düzenlemeler yapılmasını istiyoruz.” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çorum Şube Başkanı Merter Kocatüfek, de yaptığı açıklamada; ağır şartlar altında çalışan sağlık çalışanları için AKP hükümeti tarafından adeta bir kölelik düzeninin oluşturulduğunu ifade etti.
Anayasa’nın yasakladığı angaryanın serbest olduğunu anlatan Kocatüfek, namus ve şeref üzerine edilen Anayasa’ya bağlılık yemininin unutulduğunu vurguladı.
Çalışma koşullarının acilen düzeltilmesini istediklerini ifade eden Kocatüfek, çalışırken de emeklilikte de insanca yaşayabilecek güvenceli bir gelir talep ettiklerini anlattı.
Kocatüfek, “Sağlık alanındaki mesleki eğitiminde sayıyı değil niteliği önceleyen bir politikayı talep ediyoruz. Hemşirelik mesleğine açıklık getiren yasalar istiyoruz.
Ücretsiz Nitelikli sağlık hizmeti talep ediyoruz. Bakanlığa çağrımızdır. Birinci basamak çalışanlarına her gün yeni bir görev dayatmaktan vazgeçin.
Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz. Ocak ayı başından beri her Cumartesi günü olduğu gibi 14 Mart’ta da aile hekimlerinin ve ASM çalışanlarının nöbet direnişinin süreceğini buradan bir kez daha hatırlatıyoruz.
Bu yapısal sorunlar, bugün açıklanan nöbet ücretlerine %50 zamda olduğu gibi zaten hakkımız olanı bize lütuf gibi sunan bir anlayışla ve seçim öncesi haklarımızın rüşvet gibi sunulmasıyla elbette çözülemez.” diye konuştu.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim