Toplantıya; Vali Ahmet Kara, Çorum Milletvekili ve TBMM İdari Amiri Salim Uslu, Çorum Milletvekili ve TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu Üyesi Dr. Cahit Bağcı, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, İslami İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) Başkanı Prof. Dr. Ali Özek, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, işadamları, sanayiciler ile ülkemizden ve Türk Cumhuriyetlerinden akademisyenler katıldı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vakıfbank, Çorum Belediyesi, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile Çorum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin sponsorluğunda gerçekleştirilen toplantı; saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Protokol ve selamlama konuşmaları ile devam eden Ekonomi Forumu’nun açılış toplantısında, programın hazırlanmasında emeği geçenlere plaket takdim edildi. Ardından Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın yönetimindeki panele geçildi.
Panelde; Prof. Dr. Sabri Hizmetli “Kazakistan’da Dini Yüksek Eğitim ve Öğretim”, Prof. Dr. Mehmet Evkuran “Türk Dünyasının Sosyo-Kültürel ve Manevi Potansiyeli”, Prof. Dr. Mehmet Saray “Türk Dünyasının İktisadi Potansiyeli” ve Asiyef Şahismail Ahmetoviç de “Kazakistan Göçünün 70. Yılında Ahıskalı Türkler” konulu birer sunum yaptı.
7-9 Mayıs 2015 tarihleri arasında devam edecek olan Ekonomi Forumu’nda; Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Gürcistan, Rusya, Almanya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelerden 90’ı aşkın akademisyen bildiri sunacak. 39 oturumda tamamlanacak forumda; 87’si yurtdışından olmak üzere toplam 205 bildiri sunulacak.
(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim