Vali Kara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde bir basın toplantısı düzenledi. Garnizon Komutanı Ahmet Çelik, Vali Yardımcıları Ali Deniz Sürmen, Haldun Aksalman, Adem Saçan, Emniyet Müdürü Salih Erkan Tarancı, Özel İdare Genel Sekreteri Ömer Arslan ve daire müdürlerinin hazır bulunduğu toplantıda konuşan Vali Ahmet Kara, turizm alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Çorum’un sanayi, tarım ve turizm konusunda önemli bir kent olduğunun altını çizen Vali Kara, “Sanayi yönünden iyi durumdayız. Tarım ve turizmde ise bunu söylememiz mümkün değil. Sulama projelerinin tamamlanması ile birlikte tarımda da çok büyük bir atılım yapılacağına inanıyorum” dedi.
Göreve geldiği ilk günden buyana “turizmle özel olarak ilgileneceğini” söylediğini anımsatan Kara, “Çorum’da gelecek yıllarda yüzümüzü ak edecek konu turizmdir. Kadim medeniyetler Çorum’dan doğmuştur. Dünyanın ilk yazılı anlaşması Çorum’da yapılmıştır. Turizmin gelişmesi için önemli fırsatlar bulunuyor” şeklinde konuştu.
Kongre, yayla, av, doğa ve tarih turizminin gelecekte öne çıkacağını kaydeden Kara, “Çorum’da hakikatten çok önemli potansiyel var. 20 köyde kaya mezarları bulunuyor. 3 tanesi kalesi bulunan il Türkiye’de çok enderdir. Ancak bunlar tanınmıyor” dedi.
Valilik olarak tarihi konakları turizme kazandırma çalışması içerisinde olduklarını söyleyen Kara, 99 yıllığına Özel İdare’ye devredilen İsmet Eker Konağı’nın restore edildiğini belirterek, şimdi de konağın ikinci kısmının işlemlerine başlandığını dile getirdi. Kara, ikinci kısmın da restore edilmesi ile birlikte İsmet Eker Konağı’nın “tarım müzesi” olarak turizme kazandırılacağını bildirdi.
Yine Bilaller Konağı olarak bilinen ve 15 varisi bulunan konağın da 49 yıllığına Özel İdare’ye devredildiğini belirten Kara, “Harabe halindeki konak restore edilecek. Burası da el sanatlarının sergileneceği bir sanat evi olacak” dedi.
Sanat severler sokağı olarak bilinen Pirbaba Parkı’nın arkasındaki sokak ile ilgili Belediye’yle protokol imzalandığını kaydeden Vali Kara, söz konusu sokakta el sanatı üretimi yapanlara yer tahsisi yapılacağını dile getirdi.
Yine Sıklık Parkı’nın 5 kat büyütüldüğünü ve bu bölgenin önemi bir mesire alanı haline geldiğini ifade eden Kara, “Burada doğal bir hayvanat bahçesi oluşturacağız. Şuan orada 35 hayvanımız var. Ayrıca parkta Çorum ürünlerinin satıldığı yerler de olacak. Böylece Samsun’dan Ankara’ya gidenler burada alışveriş yapabilecek ve dinlenebilecekler” dedi.

“ÖZEL İDARE ÇALIŞMALARINDA ŞUAN İÇİN BİR PROBLEM GÖRÜNMÜYOR”
Vali Ahmet Kara, Özel İdare’nin projelerinin iki ayrı grup halinde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, bunlardan ilkinin Özel İdare’nin kendi öz kaynakları ile gerçekleştirdiği projeler, ikincisinin ise bakanlıklar yoluyla gerçekleştirdiği projeler olduğunu söyledi.
Çorum’da 759 köyün bulunduğunu, mahalleleri ile birlikte bu sayının 1.200’e çıktığını ifade eden Vali Kara, “Çorum, Türkiye’de yerleşim yeri en çok bulunan illerden birisi. Bütün köylerimizde şebekeli içme suyu var ama mahallelerini de dikkate aldığımızda içme suyu konusunda sorun yaşanıyor. Bu yıl 108 köye kanalizasyon, 324 köye kilit taşı, 154 köye ise içme suyu tesisi yapılacak. Şu anda Özel İdare’nin çalışmaları noktasında herhangi bir problem görünmüyor” dedi.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim