ÇORUM ÖZEL HASTANESİ’NDE BAŞARILI TÜP MİDE AMELİYATI

Obezite (şişmanlık),çağımızın ülkemizde be tüm dünyada en önemli problemlerinden biridir. Obezite insanlarda yüksek tansiyon, şeker, damar sertliği, solunum sistemi hastalıkları başta olmak üzere daha birçok probleme ortam hazırlamaktadır.

Obezitenin bütün yaş gruplarını ilgilendiren, görülme sıklığı giderek artan, sosyal ve psikolojik yönleri ile önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Opr. Dr. Murat Akbaba, günümüzde dünyanın birçok ülkesinde bir sağlık tehdidi haline gelen obeziteyi ‘Yağ miktarının adipoz dokuda, sağlığı bozacak ölçüde birikimi ’olarak tanımlamaktadır.

Obezite ile mücadele kapsamında Ülkemizde Sağlık Bakanlığı öncülüğünde yoğun bir kampanya yürütülmekle beraber, Çorum Özel Hastanesi’nde de bu duruma yönelik uygulamalar hızla artmaktadır. Endoskopik mide balonu uygulamaları, mide küçültmeye yönelik ameliyatlar da hızla devam etmektedir. Bu kapsamda Çorum Özel Hastanesi Genel Cerrahi hekimlerinden Opr. Dr Murat AKBABA tarafından, hasta N.A.K.’ye yapılan Sleeve Gastrektomi(Tüp Mide) ameliyatı sonrası hasta başarı ile taburcu edilmiştir.

Operasyon hakkında bilgi veren Opr. Dr. AKBABA; “Tüp mide, yani sleeve gastrektomi, ameliyatı günümüz dünyasında en sık yapılan obezite ameliyatlarının başında gelmektedir. Midenin büyük bir kısmı cerrahi olarak, uzunlamasına çıkarılır.

Midenin, yemek borusu ile bileşke kısmından başlanarak, oniki parmak bağırsağı ile birleştiği yere kadar mide dokusu kesilir ve adeta bir tüp şekline getirilir.

Laparoskopik olarak yapılan bu ameliyat, karına açılan 5 tane 1 cm’lik delikten yapılır.

Laparoskopik tüp mide ameliyatı yaklaşık 2 saat kadar sürer. Hasta bu esnada genel anestezi altında uyutulur. Geride kalan tüp şeklini almış mide, stapler denilen dikiş aletleri ile kapatılır.” dedi.

Editör: TE Bilisim