Çorum İl Genel Meclisi Üyelerine Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi (Tüp Bebek Merkezi) tanıtıldı.

Çorum İl Genel Meclisinin geçtiğimiz Nisan ayı toplantılarında Çevre ve Sağlık Komisyonuna havale ettiği "Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Tüp Bebek Merkezinde verilen hizmetlerde başarı oranı nedir? Kaç aile bebek sahibi olmuştur? Maliyeti nedir? SGK ne kadarını karşılamaktadır?" şeklindeki araştırma dosyası Meclis’in dünkü toplantısında ele alındı.

Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Ahmet Tuna, komisyonun hazırladığı rapor ve yaptığı çalışma hakkında bilgi verdi. Tuna, tüp bebek sahibi olmanın maliyetinin ücrete tabi olan hastalar için (İVF) paket ücreti tarifesine göre 2.480,00 TL olduğunu bildirdi.

Tuna, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Komisyonumuzca yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre; Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliğinden alınan bilgiler:

30.09.2014 tarih ve 29135 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi (ÜYTE) Merkezleri Hakkında Yönetmeliğin 24. maddesinin 2. bendinde istatistiki bilgiler merkezler tarafından bilimsel yayın organları haricinde bakanlık izni olmadan yayınlanamayacağı belirtilmektedir. Dolayısı ile Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezinde verilen hizmetlerdeki başarı oranı ve kaç aile bebek sahibi olmuştur sorularını açıklamak mümkün olamayacaktır. 18.02.2017 tarihinde yayınlanan Sağlıkta Uygulama Tebliğine (SUT) göre in (VİTO) fertilizasyon (İVF) endikasyonlarına sahip çiftler için genel sağlık sigortası tarafından ilgili (ÜYTE) merkezine ücretlendirme yapılmaktadır. (İVF) tedavisi EK -2/c ye göre paket fiyatı 1.364,00 TL’dir. Ayrıca hastaların katılım payları 1. deneme için %30 olarak 410,00 TL, 2. deneme için %25 olarak 341,00 TL ve 3 deneme için %20 TL olarak 272,00 TL’dir. Ücrete tabi olan hastalar için (İVF) paket ücreti tarifesine göre 2.480,00 TL’dir."

Toplantıda daha sonra Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi ÜYTE Klinik Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ümit Görkem tarafından Tüp Bebek Merkezi’nin tanıtımı yapılarak, ilgili yönetmelik hakkında bilgi verildi.

Ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Bu bölümde sırasıyla Boğazkale’nin Yekbas, Lâçin’in Çamlıca ve Merkez ilçeye bağlı Aksungur Köyü’nün Memişler Mahallesi’ne ait köy yerleşik alanı ve civarı sınır tespiti ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonunca hazırlanan raporlar görüşülerek kabul edildi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim