Nedim Tümer, Çorum’da esnaf ve sanayici kesimin çok yakından tanıdığı “sanayileşme” öncülerinden biri.
1946-47 Sanat Enstitüsü mezunu, makinacı. Deniz Yolları, Devlet Demiryolları ve Et Balık Kurumu gibi Türkiye’nin büyük kuruluşlarında alıştıktan sonra Çorum’a gelip sanayi kuruluşlarına öncülük ediyor. 1971’de Tümer Plastik’i, 1978’de Çopikas’ı, 1990’da Hayat Şırınga’yı kuruyor.
Son yıllarda emekli hayatı yaşayan ve zamanının çoğunu Milas Ören’de geçiren Nedim Tümer, 2010 yılında da, yine Ören’den aldığı fikirle, Obruk Barajı’nda balık üretimi planlayarak harekete geçiyor. Ön ruhsat alıp Tümer Balıkçılık Ltd.Şti’ni kuruyor. Çevre dahil her türlü raporları ve izinleri alıyor. Hatta teknesini bile alıp baraja bağlıyor. Ancak, Tarım İl Müdürlüğü’nden bir türlü işletme ruhsatı çıkmıyor.
Kendisine cevap verilmediğini, ama “baraj suyunun kirlenebileceği” varsayımının ileri sürüldüğünü alatan Nedim Tümer, “Geçmiş yıllarda,ilgili vali yardımcısını Almus Barajı’na götürerek kirlenmenin söz konusu olmadığını gösterdim. Hemen tüm barajlarda, Obruk’tan sonraki Boyabat Barajı’nda da çiftlik balıkçılığı yapılıyor ve herhangi bir kirlenme olmuyor. Madem işletme ruhsatı verilmeyecekti, ön izinlerle, şirket kurup 50 bin lira masrafa girmeme niye sebep olundu?” diye konuştu.
Bu projeyle asgari 40-50 istihdamı ve 1 milyon dolarlık ihracatı taahhüt ettiğini belirten Nedim Tümer, “Projemin birinci ayağı balık üretimi, ikinci ayağı ise balık işleme tesisi. Talep çok yüksek, pazar hazır. Ama, her zaman olduğu gibi karşımıza mevzuat hazretleri çıkıyor” ifadesini kullandı.
Editör: TE Bilisim