Ülkemizde 4,5 milyon engelli birey olduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. Selen Özakar Akça, bu sayının yaklaşık 1,5 milyonunun çocuklardan oluştuğunu söyledi.

Altınokta Körler Derneği Çorum Şubesi’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlediği yemekte konuşan Selen Özakar Akça, şunları kaydetti:

“Yurdumuzda; görmeyen, işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel ve ruhsal dengesi bozuk yaklaşık 4 milyon 500 bin vatandaşımız bulunmaktadır. Bu sayının yaklaşık 1 milyon 500 binini çocuklar oluşturmaktadır. Devletimiz, engelli çocukların eğitimi için okullar açmıştır. Zihinsel ve ruhsal engelliler ise belirli okulların bünyesinde açılmış olan özel sınıflarda eğitim ve öğretim görmektedirler. Ayrıca bu okulların dışında rehabilitasyon merkezleri de bulunmaktadır. Fakat engelli nüfusun eğitim düzeyi nüfusun geneline göre düşüktür. Okuma yazma bilmeyen erkeklerin oranı yüzde 10,9, kadınların oranı ise yüzde 32,4’tür. Yükseköğretim mezunu olanların oranı erkeklerde yüzde 4, kadınlarda ise yüzde 1,5 olduğu bildirilmiştir.”

İnsan hakları ve fırsat eşitliği prensibinden hareketle, her bireyin toplumun tüm kaynaklarından eşit olarak yararlanabilme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Özakar Akça, “Bu hak; her bireyin bağımsız, üretken ve zevkli bir yaşam biçimine ulaşabilmesi olarak özetlenebilir. Bu haklar kişinin var olan sosyal düzeninde olumlu yaşam koşullarını da beraberinde getirmektedir. Sevgi, saygı, umut ve azimle tüm engeller aşılabilir. Kimsenin insan haklarına engel olmadığımız engelsiz bir hayat ve dünya dileğiyle...” ifadelerini kullandı.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim