Hastaların hem hastalığının verdiği ruh hali ile hem de eczaneye gelene kadar yaşadığı varsa olumsuzluk veya aksaklıkların faturasını eczacıya çıkarmaya çalıştığını kaydeden Çalışkan, açıklamasında şunları dile getirdi:

“Hasta, tedavisindeki aksaklığı da hep eczacıya mal etmeye çalışmaktadır. Çünkü eczacı özel sektör, bu işten para kazanıyor! Fakat hasta şunu unutuyor, eczacı sadece ilacı satmıyor, ilaç konusunda en yetkin kişi. Eczaneye gelene kadar; hastane yolunda, hastanedeki muayene, tahlil, tetkik için saatlerce zamanı geçiyor, eczanede geçen bir dakikaya bile tahammül edemiyor. İlacının tarifini bile dinlemeden, alıp çıkmanın hesabını yapıyor. Bu boya küpü değil ki sağlık, o da aceleye gelmez ve hata kabul etmez. Tüm aksaklıkta eczacıya mal edilemez.

Hiç bir eczanem hastasına ilaç yok demek istemez yani ilaç bulunmayan eczane diye hafızalarda kalmak istemez. Hele de antibiyotik ve ateş düşürücü gibi ilaçlar eğer üretimi var ise eczane raflarımızda yok olmaz. Fakat çok tercih edilmeyen veya az vakası olduğu için nadir reçetelenen bir ilaç da gündüz bile eczanelerde hazırda hatta depolarda bulunmuyorsa, buna da eczanece yapılacak bir şey yok. Çünkü; Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan eczanelerde bulundurulması zorunlu ilaç listesinde olmayan bir ilaç için, eczacıma niye elinde yok diyemeyiz. Zaten sürekli tercih edilen ilaçlar eczanelerce yeterince hazır bulunduruluyor. Bir de eczacım; o gün hangi ilaç yazılacak, hangi hastalıktan dolayı kaç kişi muayeneye gidecek bilemez ki. Dolayısı ile piyasada bulunan binlerce ilaçtan, sınırsız sayıda alma şansı da yok. Biz çözümün parçası olduğumuz kadarını çözüyoruz. Örneğin, mevsimsel yoğunluklarda nöbetçi eczane sayısını artırıyor, eleman sayısı az olan nöbetçi eczanelere meslektaşlarından imece usulü destek almalarını telkinde bulunuyor, rafında nöbete yetecek kadar ilacı olmayan eczacımızı da uyarıyor ve denetimini yapıyoruz.”

“NÖBETÇİ ECZANE SAYISI”

Bazı hastaların her zaman hastane yanında, Gazi Caddesi'nde ve her mahallede bir nöbetçi eczane olmasını istediğini kaydeden Çalışkan, “Fakat; ertesi gün nöbet tutan personellerine izin veren eczanelerim nöbet ertesi mesailerine kesintisiz devam etmektedirler. Şehrimizde faaliyet gösteren eczanelerimizin lokasyonlarına ve sayılarına bakılınca; bu talep karşılanamaz. Her yaptığı kayıt altında olan eczanenin; iş kanunlarına göre de bunu sağlaması fiiliyatta kolay gözükmemektedir. Öyle ki; Çorum merkezde 5 eczane nöbetçi olsa da, hastane yanı veya caddedeki eczaneye odaklanılmakta, diğer nöbetçi eczanelerde yoğunluk yaşanmamaktadır. Yani sorun gene çözülememektedir” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim