Kültürümüzde üretimin her aşamasının sağlıklı ve kaliteli olmasına yönelik yüzlerce yıl öncesine dayanan sözlü ve yazılı kurallar bulunduğunu hatırlatan Vali Kara, 16. yüzyılda II. Bayezid devrine ait “Bursa, İstanbul ve Edirne İhtisab Kanunnameleri”nin dünyada tüketici haklarını koruyan ilk kanun olarak bilindiğini ifade etti. 12. yüzyılda Anadolu’da oldukça yaygın biçimde faaliyet gösteren Ahilik teşkilatının işleyişi de esas olarak üretimin kalitesine ve imalattan tüketime belli standartların korunmasına dayandığını belirten Vali Ahmet Kara, bugün dünya ülkelerinin, uygulamaya ve hâkim kılmaya çalıştıkları bu değerlerin, bin yıldır Anadolu’da hâkim olduğunu dile getirdi.
Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından kabul edilen ve birçok ülkede kanunlarla koruma altına alınan tüketici haklarının, İslâm Hukukunda “Kul Hakkı”nın bir parçası olarak değerlendirildiğini anlatan Vali Kara, “Tüketicinin korunması ile ilgili kurallar sadece tüketiciyi değil, belli standartta ve kalitede mal ve hizmet üretimini sağladığı için aynı zamanda üreticileri ve dolayısıyla ülke ekonomisini de korumaktadır.
Tüketici haklarının geliştirilmesinde ve korunmasında en önemli ögenin bilinçli, duyarlı ve sorumluluk sahibi bireyler olduğu unutulmamalıdır. Sivil toplum örgütlerinin çalışmaları ve tek tek bireylerin sorumluluk ve duyarlılıkları bu konuda büyük önem taşımaktadır.
Vatandaşlarımız haklarını arayabilmeleri için, satın aldıkları malın veya hizmetin fatura-makbuz veya fişini mutlaka almaları ve istenildiği takdirde ibraz edebilmeleri gerekmektedir. Bu sebeple söz konusu belgeleri satıcıdan talep etmeleri çok önemlidir” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim