Fabrikada çalışan 113 geçici işçi bulunduğunu anlatan Tufan Köse, ömürlerini şeker sanayine harcamış insanların kadro sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.
CHP Çorum Milletvekili Köse, “Şekerin bir düşmanı var o da Nişasta Bazlı Şeker. Amerikalı bir firma bunu fazlasıyla üretiyor ve el altından piyasaya da sürdüğünü tahmin ediyoruz. Şeker stratejik bir ürün. NBŞ’nin kotası sürekli %50 artırılıyor. Bu da daha az alanda pancar ekilecek ve üretim azalacak demek oluyor. Davalar kazanılıyor ama bu süre içinde atı alan Üsküdar’ı da geçiyor. Mademki hukuk devletiyiz Danıştay’ın kararlarına uymamız gerekiyor” dedi.
Şeker üretiminden 10 milyon insanın ekmek yediğini belirten Köse, 1 dekarda ekilen pancarın ürettiği oksijen oranının 3 dekar çam ormanının ürettiğine eşit olduğunu ayrıca şeker pancarı tarımında 93 saat tam istihdam sağlanırken buğday tarımında istihdam oranının ise 3 saat olduğunu kaydetti.
Sorunlardan birinin de işsizlik olduğunu belirten Tufan Köse, 1998 de 22 milyon ton üretim yapılırken üretimin 17 milyon tona düştüğünü anlattı. Köse, “Özelleştirme bir devlet politikası. Şeker sanayi özelleştirilmesin diyoruz ancak Danıştay’ın özelleştirmenin iptali konusunda bazı gerekçeleri var özellikle istihdamın ve üretimin devamı koşulları aranıyor” dedi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim