Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 40 farklı meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) zorunluluğu getirildi. 25 Mayıs 2015 tarihinde yayınlanan tebliğ uyarınca ilgili mesleklerde çalışan kişilere ve işletmelere belge tedarik edebilmeleri için 25 Mayıs 2016 tarihine kadar süre tanındı. Bu tarihten itibaren, söz konusu 40 mesleğe haiz olup Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmayan kişiler, işletmelerde istihdam edilemeyecek.
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, bu konuda üyelerini bilgilendirmek amacıyla bir toplantı organize etti. 31 Mart Perşembe günü Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı hemşehrimiz Metin Karaman’ın da katılımıyla gerçekleştirilecek olan toplantı, saat 14.00’te başlayacak.
TSO Meclis toplantı salonunda gerçekleştirilecek olan toplantıda Mesleki Yeterlilik Belgesi ile ilgili yasal düzenleme tüm yönleriyle ele alınacak. Toplantıda ayrıca hangi mesleklerin kapsam içinde olduğu, belgelerin nasıl temin edilebileceği ve bu konudaki yaptırımlar hakkında katılımcılara bilgi verilecek.
TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunu içeren tebliğin çok önemli bir düzenleme olmasına karşın iş dünyası tarafından yeterince bilinmediğini söyledi. Bu nedenle bir bilgilendirme toplantısı organize ettiklerini ifade eden Başaranhıncal, tüm TSO üyelerini toplantıya davet etti.

MYK BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU BULUNAN MESLEKLER
Yapılan açıklamaya göre belge alma zorunluluğu bulunan 40 meslek şu şekilde: Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Alçı Levha Uygulayıcısı Seviye 3, Alçı Sıva Uygulayıcısı Seviye 3, Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3, Bacacı Seviye 3, Bacacı Seviye 4, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Çelik Kaynakçısı Seviye 3, Direnç Kaynak Ayarcısı Seviye 4, Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli Seviye 4, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli Seviye 4, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü Seviye 4, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 4, Duvarcı Seviye 3, Endüstriyel Boru Montajcısı Seviye 3, Hidrolik – Pnömatikçi Seviye 4, Hidrolik – Pnömatikçi Seviye 5, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Isıtma Ve Doğal Gaz İç Tesisat Yapım Personeli Seviye 3, İnşaat Boyacısı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Kaynak Operatörü Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 5, Otomotiv Elektromekanikçisi Seviye 5, Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4, Otomotiv Montajcısı Seviye 3, Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı Seviye 3, Panel Kalıpçı Seviye 3, Plastik Kaynakçısı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3, Ses Yalıtımcısı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Su Yalıtımcısı Seviye 3, Tünel Kalıpçı Seviye 3, Yangın Yalıtımcısı Seviye 3.
Editör: TE Bilisim