Konu hakkında Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yapılan yazılı basın açıklamasında, vergi ve vergi borcu olanlara yeni bir imkân daha sağlanıldığı belirtilerek, “Her türlü vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti RTÜK idari para cezaları, Yurt-Kur öğrenim ve katkı kredisi ile SGK ve belediyelere olan borçlar kapsamındaki taksitler 4'er ay ötelenecek” denildi.

Oda üyelerinin, bu fırsattı iyi değerlendirmesi gerektiği belirtilen açıklamada,  kanun hakkında şu bilgiler verildi.

“Meclis Genel Kurulu’nda torba yasaya eklenen maddeyle, yeniden yapılandırmadan yararlananların Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarına ait taksitleri de ertelendi. Yeni maddeye göre, geçtiğimiz sene yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde ödenmesi gereken tutarları süresinde ödeyemeyenler de, geç ödeme zammı karşılığında yasadan yeniden yararlanabilecek.

Bu aydan (OCAK 2017) itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri dörder ay uzatılarak hesaplanacak. Başvuruda bulunarak mücbir sebep halini sonlandıran, ancak mücbir sebep ilanı nedeniyle verilmeyen beyanname ve bildirimleri öngörülen sürede vermeyen mükelleflere de yeni bir hak getirildi. Bu beyanname ve bildirimlerin 30 Nisan’a kadar verilmesi ve ilk taksitlerin ödenmesi halinde bu mükellefler için yasadaki haklar yeniden yürürlüğe girecek.

PEŞİN ÖDEMEDE YENİ İMKAN

Peşin veya taksitli ödeme seçenekleri tercih edilerek yapılandırılan alacakların tamamının yasadaki şartlara göre ödenmesi halinde indirim yapılacak ve katsayı uygulanmayacak. Peşin ödeme seçeneğini tercih eden ancak süresinde ödemeyerek hakkını kaybedenlere de, 30 Nisan’a kadar yeniden yasadan yararlanma hakkı tanındı. Yasadan yararlanan borçlulardan, yapılandırılan alacaklara karşılık cebren ya da rızaen tahsil edilen tutarlar, ödenmesi gereken taksitlerin en eski vadeli olanından başlamak üzere ve tahsil edildikleri tarihler dikkate alınarak mahsup edilecek. Peşin ödeme seçeneğini tercih eden ancak yapılandırılan tutarın tamamını indirim uygulanmaksızın ödeyenler, 31 Aralık 2017 tarihine kadar talep etmeleri durumunda yeni şartlardan yararlanacaklar ve fazla ödenen tutarlar iade edilecek.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim