Çorum’un en önemli sıkıntısının trafik ve araç oto park problemi olduğunu kaydeden Kaleli, “1 yılda Çorum da kaç araç, trafiğe eklenmiştir bilmiyorum ama otopark kapasite artışı hedefimiz, mevcut 2.233 adetten- 2.865 araca çıktığında, sadece 633 arca daha yer açmış oluyoruz. Bence bu rakam yeterli olmayacak, araç park ve akabinde oluşan trafik tıkanıklığı problemimiz artarak devam edecek gibi görünüyor” dedi.

Çorum Belediyesi’nin 2019 bütçesi hazırlanırken muhalefet partilerin görüşünün alınmadığını kaydeden Kaleli, “Yine 2 gün önce geldi gündem, 2019 Performans Programı da 3 gün önce. Birlikte yönetelim diye çıktığımız yolda, niye hep geride bırakılıyoruz. 2019 hedeflerimizi birlikte koysak, ne güzel olurdu, örnekte olurdu tüm yerel yönetimlere.

Biz sizin koyduğunuz hedefler üzerinden dar zamana rağmen incelememizi yaptık ve buradan aktarmak istiyoruz görüşlerimizi” dedi.

“SIĞINMA EVİ GEREKLİ”

Çorum’da bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nün sığınma evlerinin küçük ve yetersiz olduğunu ifade eden Kaleli, “5393 sayılı, Belediye Kanunu, Madde 14 de diyor ki,

Nüfusu 100.000 üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır. Çorum Belediyesi açmadı konuk evi. İhtiyaç olmadığını öne sürerek.

İhtiyaç var arkadaşlar. Hem de çok ihtiyaç var. Öncelikle kendi kadınlarımız, sonrasında mülteci kadınlarımız için. ASPM’nin sığınma evi küçük ve yetersiz. Bu konunun ivedilikle 2019 Performans Programına alınmasını rica ediyoruz” diye konuştu.

“KENDİ VATANDAŞIMIZA HİTİT UYGARLIĞINI TANITALIM”

Çorum Belediyesi olarak düzenlenen kültür-sanat etkinlikleri kapsamında Çorum’da bulunan Hitit uygarlıklarının da tanıtılması gerektiğini ve bunun 2019 bütçesinde yer almasını isteyen Kaleli, “Hititlerin merkezi olan Çorum’u gelecekte bölgenin cazibe merkezi yapmak ve Çorum’u marka kent haline getirmek. Gerçekten kulağa çok hoş geliyor ama planlanan kültür-sanat etkinlikleri içinde Hititler başlığı taşıyan hiçbir etkinlik göremiyoruz. Neden Urfa Sıra Geceleri düzenliyoruz? Neden onun yerine kendi kültürümüzü gençlerimize aşılamaya odaklanmıyoruz.

Örneğin, Çorumluların sizce yüzde kaçı görmüştür Hattuşa ve Alaca’yı? Benim çevremdekilerin inanın çoğu görmemiş. Önce kendi kültürümüz ve tarihimizi pekiştirmemizin, bizi biz yapan değerleri sağlamlaştıracağı inancındayız.” dedi.

“ŞİKÂYETLER %7 ARTTI VE MEMNUNİYET %10 AZALDI”

Şehre ilişkin kararlarda vatandaşların katılımını sağlamak hedefiyle yaptıkları ankette 2018 yılında şikâyetlerin %7 arttığını ve memnuniyetin %10 azaldığını gördüklerini kaydeden Kaleli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Nedenleri hakkında bilgi almak isteriz. Hizmet alan tüm bireylerin talep ve beklentileri doğrultusunda, hizmetleri katılımcı planlamak ve vatandaş ile iletişimi güçlendirmek. 820.000 TL’lik bir harcama kalemi ve hizmet alımını kapsıyor. Bu ekibin çalışmalarının mercek altında tutulmasını, kesinlikle apolitik bir yaklaşım içinde olmalarının çok önemli Olduğunu ve doğru bilgi akışının sağlanması konusunda hassasiyetlerinizi bekliyoruz.

PARKLARIN GÜVENLİKLEŞTİRİLME BÜTÇESİ 2 KAT ARTTIRILMALI

Park ve Bahçeler konusundaki en önemli konu Güvenlik. Kentlerde, tehlikeyi en çok barındıran ve gençler arasında yayılan uyuşturucu, bali vb bağımlılığı parkların güvenliği konusunda daha da önemli hale getiriyor. Kentimizdeki suç oranı diğer şehirlere göre bir nebze daha rahatlatıcı da olsa, Parkların güvenlikleştirilmesi bütçe kalemini 2 kat arttırmanızı talep ediyoruz.

HAYVAN SEVERLER TİM’İ KURULMALI

Hayvan dostlarımız ve çevre için tehlike boyutları konularında, hayvansever dernekleri ve toplulukları ile ortak çalışmalar yapılıyor mu? Bu konuda gönüllü hayvan severler ile kurulabilecek bir TİM kentimizi hayvan dostu bir şehre bürüyecektir.

“BİLİM KONULU ETKİNLİK PLANLAMASI YOK”

Faaliyetler alanında yine Bilim konulu etkinlik planlaması görmüyoruz maalesef. Bilimi çocuklarımıza aşılamaz ve özendirmezsek, ne ilk 10 ekonominin içine girebiliriz ne de gelişmiş ülkeler kategorisinde yerimizi alabiliriz.

2019 Performans Programı ve 2018 yılı gerçekleşmelerindeki en dikkat çeken konu, belediye başkanımızın görevden alınmasının 1 yılımızı neredeyse heba ettiği. Lütfen yanlış anlamayın, kalınan yerden devam etme konusundaki azim ve iyi niyetinizi bütün kamuoyu görüyor ama hedeflerimize ulaşma konusunda, görevden alınma Çorum’ mu muza olumsuz yansımış. Kaybeden, kentimiz ve kentlimiz olmuş.

2019 yılının Mart ayında da yerel seçim yapılacağını hesaba kattığımızda, Çorum görevden alınma sürecinde ve yeni yönetimle birlikte 2 yıllık hedeflerine ulaşamamış olacak.

2019 da seçilecek yeni yönetime başarılar diliyoruz.” (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim