Türkiye’de yaşanan trafik kazalarındaki ölüm oranlarına dikkat çeken Eğitim Uzmanı Çelebi Deli, yapılan araştırmalarda ölüm sebeplerinin büyük oranda tedbirsizlik ve kurallara uymamaktan kaynaklandığına işaret etti.
“Trafik bir kurallar bütünüdür. Bazı kurallar vardır ki, insanların sosyal yaşamlarını tanzim eder, ancak trafik kuralları bizzat hayata dokunan ve hayata kast eden bir unsur olduğu için hayati önem arzettiği asla gözden kaçırılmamalıdır.” diyen Çelebi Deli, otomobillerin varlığının hayatı kolaylaştıran, hayata konfor katan unsurlar olarak insana hizmet etmesi gerektiğini, bunun da böyle kalabilmesi için de her sürücünün güvenli sürüş tekniklerini çok iyi bilmesi gerektiğini söyledi.
Otomobillerin ilk kontrollerinin, teknik donanımlarının ne anlama geldiğinin büyük bir önem taşıdığını anlatan Çelebi Deli, “Sürücülük sadece gaz pedalına basıp, direksiyon tutmaktan ibaret değildir. En küçüğünden, en büyüğüne kadar tüm kurallar zincirinin tüm amacı, insan hayatını korumaktır.” diye konuştu.
Hekimler başta olmak üzere, tüm sağlık çalışanlarının mesailerinin büyük bir bölümünü trafik kazasında yaralanan insanları kurtarmak için harcadığının altını çizen Deli, trafik kazalarının ekonomik boyutundan öte, yitirilen canlar bakımından telafisi mümkün olmayan yaralar açtığını bildirdi.
Gelişmiş ülkelerdeki trafik kazalarının ve ölüm oranlarının azlığının tek nedeninin, bilinçli sürücülük olduğuna vurgu yapan Çelebi Deli, Çorum Tabip Odası üyelerine verdiği eğitimde, doğru oturuş pozisyonundan, olumsuz hava şartlarında ve olası risk durumlarında doğru firen ve kalkış tekniklerini tarif etti.
Araçta konfor unsurlarının yanında, bir de direkt sürücü ve araç içerisinde bulunan insanların güvenliğini ilgilendiren donanımlar olduğunu söyleyen Çelebi Deli, “Aracınızda müzik sisteminin nasıl çalıştığını bilmiyorsanız, bu durum en fazla seyahat konforunuzu etkiler. Ancak aracın lastik seçimini, hava ayarlarını, yağların ne anlam taşıdığını, doğru fren tekniklerini bilmiyorsanız, size lazım olduğu gün çok geç kalmış sayılabilirsiniz. Direkt güvenliğinizi ve hayat hakkınızı ilgilendiren hiç bir konu, göz ardı edilecek kadar basit görülmemeli.” dedi.
Yoğun bir ilgi ve karşılıklı iletişim halinde başarıyla tamamlanan eğitim sonunda, tüm katılımcılara, katılım belgesi verildi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim