Yıldız Şirketler gurubu bünyesinde faaliyet gösteren Hitit Terra, doğal yaşamın vazgeçilmez unsuru olan toprağa hayat vererek, sanata dönüştürdü. Kuş evleri projesi ile Türkiye’de bir ilke imza atan firmanın ürettiği güveç kabından, kek kalıbına, damacanadan fırın tepsisine, kahve takımından, yumurta tavasına kadar yüzlerce çeşit toprak ürün hem yurt içi, hem yurt dışında büyük ilgi görüyor. Mutfaklarda kullanılan tüm modern ürünleri yeni bir konseptle insanların hizmetine sunan firma, organik yaşam kültürünü merkezi halini almış. Organik tüketim kültürünün yaygınlaşmasıyla özüne dönmeye çalışan insanların vazgeçilmezleri halini alan toprak ürünler, geleneksel çizgileri de günümüze taşıyor.
Hitit Terra ortaklarından Cengiz Başaranhıncal, firmalarının kuruluşunun 1920 yıllara dayandığını belirterek, bu serüvenin dedelerinin el yapımı tuğla üretimi ile başladığını söyledi. 1950’li yıllarda kurdukları fabrika ile modern tabir edilen endüstriyel üretime geçiş yaptıklarını dile getiren Başaranhıncal, “2000 yılından itibaren tekrar geriye dönüş başlattık. El yapımı tuğla imalatına döndük. Aksesuarlar yapmaya başladık. 2010 yılında şirketimizin bünyesinde Hitit Terra markasıyla topraktan sağlıklı kullanım gereçleri üzerine üretime başladık. İlk etapta güveç, sus testileri, yoğurt kapları gibi mutfak gereçleri üretimi yapıyorduk. Gelişen teknolojiyle birlikte yaptığımız Ar-Ge çalışmaları ve alanında uzman kadromuzla geçmişten gelen tecrübelerimizi de harmanlayarak sırlı, sırsız, süs ve peyzaj malzemesi üretimine de başladık. Daha önemlisi restorasyonda Türkiye’de yapılamayan değişik kiremit ve tuğlaların üretimine girdik. Tuğla bir şekilde yapılıyor ancak yapımı imkânsız olan kiremitler vardı. Geçmişte tarihi binalarda kullanılan kiremitler bulunamadığı için Vakıflar bunları kurşun çatı yapın diyordu. O projelere girmeye başladık. Muhtelif kiremitler yaptık. Bunları elde ve makinede yapmak imkânsızdı. Teknoloji ve geçmişten gelen tecrübemizi harmanlayarak bu kiremitleri yapmaya başladık” dedi.

"129 EUROLUK KUŞ EVİNİ 18 LİRAYA MAL ETTİLER"
Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü tarafından, Türkiye’de bir ilke imza atılarak “çatılara kiremit şeklinde kuş evi” projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Başaranhıncal, “Kuş evi ile ilgili bir çalışmamız vardı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Mahmut Temel’den de bununla ilgili bir çalışma yapmamızı isteyince bizde süreci hızlandırdık. Kuş evlerimiz kalıp halinde idi. Satılsın veya satılmasın bu ürünü bünyemize katmak istiyorduk. Kısa sürede kuş evini tamamlayarak 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü’nün Afyonkarahisar’daki programına yetiştirdik. Yurt dışında 129 eurodan satışa sunulan bu evleri 18 liraya mal ettik. Çevreye ve doğaya olan saygımızdan dolayı bu ürüne kar marjı yazmadık” ifadelerini kullandı.
Hitit Terra olarak topraktan mutfak gereçlerinin yanı sıra süs eşyaları, yapı elemanları ve peyzaj bahçe süsleri imalatı yaptıklarını anlatan Başaranhıncal, “Müzedeki ürünlerin replikalarını yaptık. Hititlerin 3 bin 600 yıl önce kullandığı güveç kazanını orijinal bir şekilde tasarlayarak üretimini gerçekleştirdik. Özellikle bu ürüne çok büyük talep oldu. Süs eşyalarında Hitit figürlerini, motifleri ön plana çıkardık. Topkapı Sarayı’nın Harem dairesinin zemin tuğlalarını aslına uygun olarak yaptık. Mutfak gereçlerinde 200’ün üzerinde çeşidimiz var. Amerika’dan, Arabistan’a kadar ihracat yapıyoruz. Uluslararası gıda uygunluk sertifikamız var. Turşu küpleri, salça küpleri, eski geleneksel ne varsa hepsini yapıyoruz. Daha önce topraktan yapılmış ne varsa tekrardan üretebiliyoruz. Ürünlerin topraktan yapılıp yapılmadığına inanmayanlar var. Bu toprak değildir alçıdır diyenler var. Toprağı böyle yapamazsınız diyenler var. Yaptığımız ürünler ortada” şeklinde konuştu.

"ARABİSTAN TÜRK BAYRAĞI VE TÜRK MALI DAMGASIYLA ÜRÜN İSTİYOR"
Toprak ürünlerinin yurt dışında Türkiye’den daha çok rağbet gördüğünü anlatan Başaranhıncal, “Arabistan’a ihracat yapıyoruz. İlk şartları bize kolilerin üzerinde Türk bayrağı olacak, Türk malı yazacak dediler. Bu bizim için gurur veriyor. Büyük bir gururla kolilere Türk bayrağını yapıştırıp, Türk malı damgasıyla satıyoruz. Toprak ürünlerinde sadece Avrupa ile yarışıyoruz. Taiwan, Tayland ve Filipinlerde de bu ürünler yapılıyor ancak bizi onlarla bir tutmuyorlar. Güvenirliliğimizle, ürünlerimizle biz bir adım üründeyiz. Firma bir asra yakın geçmişe sahip olmasına rağmen genç bir marka sahibiyiz. 100 yıldır toprak işleriz toprak satarız. 500 ürün çeşidimiz var. Hititlere, bu coğrafyaya, ülkemize olan borcumuz var. Yapacağımız yatırımlarla bu coğrafyaya borcumuzu ödemeye devam edeceğiz” dedi.

(İHA)
Editör: TE Bilisim