Mesajında ülkelerin gelişmişlik düzeyinin eğitilmiş insan gücüyle yakından ilgili olduğunu hatırlatan Vali Necmeddin Kılıç, “Bundan dolayı kendi milletine köklü ve ciddi bir eğitim vermeyi amaç edinmiş öğretmenler, o milletin istiklalini ve istikbalini teminat altına almış demektir” dedi.

Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği 24 Kasım 1928 gününün 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlandığını hatırlatan Vali Kılıç yayınladığı mesajda şu görüşlere yer verdi: “24 Kasım Türk milletinin, kazandığı büyük zaferlerle Türkiye Cumhuriyetini kurarak, egemenliğini eline aldığı, bilgi toplumunun üretici bir üyesi olma kararı doğrultusunda eğitim hamlesini başlattığı tarihtir. Eğitim gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin üzerinde büyük bir hassasiyetle durdukları en önemli konudur. Eğitim sistemlerini iyi oluşturan ve bunu çağın gereklerine göre yenileyen ülkeler dünya ulusları içinde önemli bir yer edinirler. Ülkelerin gelişmişlik düzeyi, eğitilmiş insan gücüyle yakından ilgilidir. Bundan dolayı kendi milletine köklü ve ciddi bir eğitim vermeyi amaç edinmiş öğretmenler, o milletin istiklalini ve istikbalini teminat altına almış demektir.

Öğretmen, ruh dünyamızın mimarı, eğitim davasının yapıcı ve en esaslı unsuru, eserine kıymet biçilemeyen sanatkâr. Öğretmen, insanı topluma ve geleceğe hazırlayan en önemli eğitici. Bilgiyi, öğrenmeyi, elde etmeyi ve onu kullanmayı öğreten odur. İdareciler, siyasetçiler, fikir ve düşünce dâhileri, bilgin ve yüksek girişimciler ilk defa onun elinde yoğrulur. Toplumun, insanın ve eğitimin hamurunda onun eli vardır. Öğretmenlik, bilgeliği ve erdemi temsil etmektedir. O, her türlü erdemin taşıyıcısıdır. En zor şartlarda bile, ülkemizin her köşesine ulaşarak ışık olan öğretmenlerimiz, eğitmeyi ve öğretmeyi bir ideal olarak benimseyip ülkemizi çağdaş medeniyet seviyesine çıkarma gayreti ve sorumluluğu ile önemli görevler üstlenmişlerdir. Yarınlarımızı teslim edeceğimiz çocuklarımızın, gençlerimizin kişisel, ruhsal, sosyal ve kültürel yönde yetişmesinde öğretmenlerimize çok büyük görevler düşmektedir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk: ‘Öğretmenler; yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, sizler yetiştireceksiniz, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakarlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir. Sizin başarınız, Cumhuriyetin başarısı olacaktır”, “Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller, Türkiye Cumhuriyeti'ni daha da yüceltecek; milletimizi hür, şanlı ve yüksek bir toplum olarak yaşatacaktır. Toplumun en büyük düşmanı cehalet, cehaletin düşmanı öğretmendir. Öğretmen geçmişin öğreticisi, geleceğin kurucusudur. Gelecek gençlerindir. Gençler de öğretmenlerin eseridir” diyen Atatürk öğretmenin önemini vurgulamıştır.

Bilgiye çok rahat ulaşılan bir çağda yaşıyoruz. Dünyadaki bütün gelişmelerden anında haberdar oluyoruz. Bilgiyi hızla elde ediyor, hızla tüketiyoruz. Ülkemizin, dünyada hak ettiği yeri alabilmesi için bizlerin de hızlı hareket etmesi bir zorunluluktur. Bu hareketin merkezinde öğretmenler, eğitim kurumlarımız ve çocuklarımız bulunmaktadır. Çocuklarımızı, evrensel ve millî değerlerle donatarak, iyi insan, iyi vatandaş olmanın verdiği hazzı vicdanlarına yerleştirmek sizlerin emeği ile gerçekleşecektir”

Vali Kılıç mesajında başta Başöğretmen Atatürk olmak üzere görevi sırasında şehit düşen öğretmenler ile vefat eden öğretmenleri rahmetle anarak, görevi başında bulunan veya emekli olan öğretmenlerin de gününü kutladı.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim