Sigaranın, yetişkin nüfusun üçte ikisini tehdit ettiğine vurgu yapan Attila Alpay, bu zehrin artık sadece tütünden yapılmayıp çok çeşitli kimyasal maddelerin karışımından oluştuğunu ve tamamıyla kanser yapıcı bir hâle getirildiğini vurguladı.

Yeşilay Şube Başkanı Alpay, 9 Şubat Sigarayı Boykot Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından sembolik olarak kabul edilen 9 Şubat Sigarayı Boykot Günü, yeryüzündeki tütün alışkanlığını boykot etmek ve dikkat çekmek için getirilmiştir. Yıllar önce devletin elden ve gözden çıkardığı Tekel İdaresi artık özel sektörün ve çok uluslu şirketlerin malı olmuş ve denetlenemez bir duruma getirilmiştir. Sigara denilen nesne artık bir keyif aracı olmaktan çıkmış; modifiye ve tütüne benzer bitkilerin içlerine kimyasal maddeler eklenerek ve bağımlığı artırılmış yeni bir zehirli alışkanlığa dönüştürülmüştür.

Dünyada ve yurdumuzda bilhassa akciğer ve mesane kanserlerinin artması bunun en bariz göstergesidir. Sigara içenlerin yüzde 95’i akciğer kanserinden çok feci bir şekilde can vermektedir. Kalp ve damar hastalıklarının artması, kısırlıklar, ruhsal gelişim bozuklukları, uyuşturuculara giden yollar hep sigaradan geçmektedir.

Bu illetten milletçe kurtulmamız lâzımdır. Tiryakilerin hemen hepsi de bu durumdan memnun değildir. Sigara bağımlılığı artık uyuşturucu bağımlılığı ile eşanlamlı hâle gelmiştir. Her ikisine de ciddî klinik takviye yapmak lâzım gelmektedir. Hele yıllarca içenler bu zehrin vücutlarına verdiği kötü etkiyi hemen hissedecek ve ömür boyu hastane koridorlarından kurtulamayacaklardır.

Çok sayıda kimyasal maddeden damla damla süzülen bu zehir, insan beden ve ruh sağlığının biricik tehdididir. Ergenlikte başlayan sigara tiryakiliği, insanımızın ortalama ömründen yirmi beş yılı götürmektedir. Bunu görmemek için çok duyarsız ve cahil olmak gerekir. Başlama yaşının çok erkene inmesi ve hemen tümüyle genç nüfusun bu illete duçar olması, onu kullanan velilerin çocuklarına bir şey söyleyemeyerek kötü örnek olmaları, felaketin boyutunu büyütmektedir.

Bu gün vesilesiyle tüm tiryakileri bu korkunç zehirli alışkanlığı boykot etmeye ve sağlıklı bir yaşama çağırıyorum. Kendimize ve çevremize bir söz verelim ve sigarayı bırakarak yepyeni bir hayata başlayalım. Sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir ömür bizi bekliyor.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim