İmzalanan toplu sözleşmenin, içeriğinin zenginliği, alınan miktar ve sözleşmeden yararlanacak kamu görevlisi sayısı bakımından tarihi bir toplu sözleşme olduğunu belirten Saatcı, “3 milyon 200 bin kamu görevlisi, 1 milyon 900 bin kamu görevlisi emeklisi ve aileleri ile birlikte 20 milyon kişiyi doğrudan, ekonomik ve sosyal etkileri bakımından 78 milyonu yakından ilgilendiren 3. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri, sizlerinde şahitlik ettiği gibi ilk gün üç kazanımla başladı ve son gün de mali, sosyal ve özlük hakları kapsayan sosyal teşvik paketi ile sonuçlandı”
Türkiye’nin en çok birlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğu bir dönemde imzalanan toplu sözleşme hem toplumsal uzlaşıya hem de çalışma barışına çok önemli katkı sağladığını ifade eden Saatcı, imzalanan toplu sözleşmenin sadece mali, sosyal ve özlük hakları alanında değil toplumsal alanda da kazanımlar ürettiğini vurguladı.
Kamu görevlileri için tarihi bir başarı olan toplu sözleşme kazanımlarını tembel konfederasyonların karalamaya çalışmasını yadırgamadıklarını belirten Saatcı, “Enflasyonu ezen kazanımlarımıza çamur atan sözde rakip konfederasyonların ekonomiyi de bilmediği bir kez daha ortaya çıkmış oldu.
Toplu sözleşmeyle, 2016 yılı birinci altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5, 2017 yılı birinci altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 4 memur maaşlarına zam gelecek.
Bunun yanında kamu görevlilerinin büyük bir çoğunluğunu doğrudan etkileyen sosyo-ekonomik iyileştirmeler geliyor. İmzalanan toplu sözleşmeyle, 2016 yılı için kümülatif olarak yüzde 11.3 zam alınmıştır” dedi.
Genel toplu sözleşme de alınan 43, hizmet kolu toplu sözleşmelerinde kazanılan 170 olmak üzere toplam 213 kazanım üretildiğini ifade eden Ahmet Saatcı, bu kazanımlarla birlikte hem genel toplu sözleşme kazanımları hem de hizmet kolundaki kazanımların yüzde 100’lere varan hatta aşan kazanımlar haline dönüştüğünü belirtti.
“KAMU GÖREVLİLERİNİN MAAŞ VE ÜCRETLERİNE 2016 YILINDA %11,3, 2017 YILINDA %7,12 İKİ YILLIK TOPLAMDA %19.2 ZAM ALDIK”
Memur-Sen olarak, 3. Dönem Genel Toplu Sözleşmesiyle kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine; 2016 yılında birinci altı ay %6 ikinci altı ay %5 olmak üzere toplamda %11,3, 2017 yılında ise birinci altı ay %3 ikinci altı ay %4 olmak üzere toplamda %7.12 zam yapılmasını sağladıklarını belirten Ahmet Saatcı, en düşük memur maaşının 2016 yılından itibaren 2020 ortalama bir memur maaşının ise 2760 lira olacağını söyledi.
Kamu görevlilerinin fiilen çalıştıkları dönemdeki maaşları ile emekli maaşları arasındaki makasın daralması amacıyla 2. Dönem toplu sözleşmesinde 2014 yılında taban aylığına brüt 175 TL, fiilen çalışmakta olan kamu görevlileri için 123 TL net, emekli kamu görevlileri içinse 140 TL net taban aylık zammı alındığını hatırlatan Saatcı, yapılan pazarlıklar sonucunda, Özel Hizmet Tazminatı Yansıtma Oranları’nın 15 puan artırılmasını sağladıklarını, bu artış sonucunda emekli maaşlarına 100 lira artık sağlamış olduklarını ifade etti.
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim