Anitta Otel’de dün gerçekleştirilen toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, TAREKS Genel Müdür Yardımcısı Kamil Yılmaz, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Müdürü Veli Altunkaş, TTKK Merkez Birliği Pazarlama Daire Başkanı Hakan Şahin ve Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan’ın yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi ve çiftçi katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Türkiye’nin tarımsal üretimde kendi kendine yetebilen ülkelerden biri olduğunu belirterek, eksikliği hissedilen ve yurtdışından ithal edilen tohumların artık ülkemizde üretiliyor olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Buğday ve hububat tohumu üretiminde önemli mesafeler kat edildiğini vurgulayan Ermiş, “Tarımı sahipsiz bırakırsak bu sektörün sahibi başkaları olur. Bizler insan sağlığını önemsiyoruz. Bu sektörden haksız şekilde nemalanmak isteyenlerin kabahatini Türk çiftçisine mâl edemeyiz.” ifadelerini kullandı. İl Müdürü Ermiş, bundan sonraki süreçte sözleşmeli sertifikalı tohumluk üretiminin daha da ön plâna çıkacağını sözlerine ekledi.

Ardından kürsüye gelen TAREKS Genel Müdür Yardımcısı Kamil Yılmaz, tarım sektöründe her türlü faaliyeti yürütmek üzere 1981 yılında kurulan TAREKS’in, öncelikli olarak Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarının kaliteli ve sertifikalı tohumluk ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla, araştırma ve üretim yaparak ayrıca yeni teknolojileri kullanarak tohumculuk alanında uzmanlaşmış bir kuruluş hâline geldiğini söyledi.

Türkiye’nin her yıl 2 milyon 700 bin ton tohum ihtiyacı olduğunu bildiren Kamil Yılmaz, bunun büyük bölümünün ülkemizden karşılandığını ve 70’den fazla ülkeye de tohum ihraç ettiğini belirterek, “Bundan sonraki en temel amacımız kendi çeşitlerimizi artırarak dışa bağımlılıktan kurtulmak ve patates, arpa, buğday ve mısır tohumunda verim ve kaliteyi yükseltmektir.” dedi.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Müdürü Veli Altunkaş ise TAREKS tarafından Çorum’da ilk olarak 1990 yılında bakliyat tohumu üretimine başlandığını ve 2012 yılından beri sertifikalı arpa ve buğday tohumluk üretimi yapıldığını anımsatarak, “Tohumculuk alanında seçilmiş bitki türlerinde verim ve kaliteyi esas alarak, yeni teknolojileri kullanarak yaptığımız çalışmalarımızla Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortakları ile diğer çiftçilerimizin kaliteli tohumluk ihtiyacını karşılamayı ve onların gelir ve refah seviyelerini artırmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Son olarak söz alan TTKK Merkez Birliği Pazarlama Daire Başkanı Hakan Şahin ise eğitim faaliyetlerini önemsediklerinin altını çizerek, Çorum’daki bu toplantının da yararlı geçeceğine olan inancını dile getirdi.

Verilen aranın ardından toplantıda teknik sunumlara geçildi. Bu bölümde sırasıyla Teknik Şef Hamdi Akkurt tarafından “AR-GE Çalışmaları ve Çeşit Tanıtımı”, Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Rıza Bulutçu tarafından “Buğday, Arpa ve Nohut Tarımı ile Üretim Teknikleri” ve Teknik Müdür Cevdet Babuşcu ve Ziraat Mühendisi Volkan Akpınar tarafından ise “Sözleşmeli Sertifikalı Tohumluk Üretiminde Dikkat Edilecek Hususlar” konularını ele aldılar.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim