TKDK, Çorum tarımına kazandırdığı yatırımlar ve tarımsal desteklerle bir taraftan tarım ve sanayi entegrasyonunu sağlarken, diğer taraftan da kırsal ve ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesine ve sürdürülebilir kırsal kalkınmanın gerçekleşmesine katkı sağladı.
Bugüne kadar verilen 44 milyon liralık hibe desteği verilirken, bu desteklerle sayesinde 716 kişiye yeni istihdam alanı oluşturuldu.
TKDK, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık ve genç girişimcileri kapsayan daha fazla hibe avantajıyla da çok sayıda yatırımcının yüzünü güldürdü.
TKDK Çorum İl Koordinatörü Hakan Körpınar, ilk defa 2011 yılında proje almaya başlayan kurumun et ve süt besiciliği ile işleme tesisleri, kesimhaneler, meyve ve sebze paketleme ve depolama tesisleri, arıcılık, tıbbi ve aromatik bitkiler, turizm ve yerel ürünler sektörlerine verilen desteklerle 138 milyon TL’lik yatırıma öncülük ettiğini belirterek, cumhuriyet tarihinin en büyük ve en kapsamlı kırsal kalkınma hamlesini başlattıklarını açıkladı.
Körpınar, Çorum’da AB standartlarındaki ilk tesislerin TKDK Çorum Koordinatörlüğü destekleri ile hayat bulduğunu söyledi.
IPARD yatırımları ile Çorum’da proje hazırlama kapasitesinin artırıldığını yeni işletmelerin kurulması, mevcut işletmelerin modernize edilmesi, yeni teknolojilere uyumun gerçekleştirilmesi ve işletmelerin sürdürülebilirliğine katkı sağladıklarının altını çizen Körpınar, IPARD kapsamında AB standartlarında et ve süt üretim sektörlerinde 46 adet 80 milyon liralık yatırıma imza attıklarını vurguladı.
Bugüne kadar ödenen 44 milyon liralık hibe desteği ile 716 kişiye yeni istihdam alanı oluşturulduğunu anlatan Körpınar, ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesine ve sürdürülebilir kırsal kalkınmanın gerçekleşmesine katkı sağlandığını kaydetti.
Körpınar, desteklenen projelerle Çorum’da istihdam öz kaynaklarının harekete geçirilmesi, ters göç, model oluşturma, yerel girişimciliğin canlanması gibi pek konuda olumlu gelişmelere vesile olduklarını dile getirdi.
İPARD programlarından faydalananların arasında üniversite ve lise mezunları sayısının oldukça fazla olduğunu dile getiren Körpınar, “Başvuranların sektörler arası yaş ortalamalarını incelediğimizde 40 yaş altı çiftçilerin pozitif ayrımcılık temelinde desteklenmesinin doğal bir sonucu olarak genel ortalama oldukça genç. Genç yatırımcıların hayata geçirdiği hayata geçirdiği projelerin ekonomik, çevresel, teknolojik ve sosyal-kültürel boyutta oldukça önemli etkileri söz konusudur. Mevcut işletmeler tarafından yenilenen teknoloji sayesinde aile içinde atıl iş gücünün üretim zincirine dahil olduğu proje örneklerine rastlanmaktadır” dedi.

KADIN GİRİŞİMCİLERİN TARIMA OLAN İLGİSİ ARTTI
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyor.
IPARD kapsamında hazırlanan projelerde kadın girişimcilerin daha avantajlı konumda bulunuyor. TKDK İl Koordinatörü Hakan Körpınar, hazırlanan projelerde kadın girişimciler daha yüksek miktarda hibe desteği, proje değerlendirmesinde ekstra puanlar aldıklarını dile getirdi.
Özellikle genç kadın girişimcilerin kendilerinin hibe desteği sağladığı alanlara yönelmeleri ve proje hazırlayarak hibe talebinde bulunmalarının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Şu ana kadar sözleşme imzaladığımızın yatırımcılarımızın arasında kadın girişimcilerimiz de var. Çorum’da kadın girişimcilerimizin tarıma ilgisi IPARD ile arttı. TKDK Çorum Koordinatörlüğü’nün verdiği desteklerle farklı sektörlerde 32 yatırımcı gelir elde etme imkanı buldu” dedi.
TKDK’nın ulusal kaynaklı destekleri de kapsayacak şekilde kırsal kalkınma desteklerinin Türkiye genelinde tek adresi olmak için çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Körpınar, kendi bünyesinde dinamik olan kurumun kırsal dinamikleri hayata geçirmeye, kırsal alanlarda olumlu dönüşümün baş aktörlerinden birisi olmaya ve ülkenin kırsal alan potansiyelini sürekli geliştirip, desteklemeye istikrarlı bir şekilde devam edeceğini söyledi.
Yıllardır eski tarım aletleriyle çiftçilik yapmaya çalışan çiftçilerin TKDK destekleriyle yeni ekipmanlara kavuşarak daha verimli bir şekilde çiftçilik yapmaya başladığını anlatan Körpınar, şunları kaydetti;
“Çorum İl Koordinatörlüğü tarafından IPARD yatırımları kapsamında 249 adet traktör desteği verilmiştir. Kırsalda yaşayan çiftçilerimizin en büyük umudu olan makine ekipman modernizasyonu 19 bin yeni makine-ekipman desteğiyle TKDK tarafından gerçekleşmiştir.
TKDK Çorum İl Koordinatörlüğü destekleriyle Çorum’da ilk kez AB standartlarında entegre süt işleme tesisi, soğuk hava deposu kurulmuştur. IPARD destekleriyle ilk kez Çorum’da daha önce mevcut olmayan kanatlı eti sektöründe AB standartlarında 7 adet tesis inşa edildi. İskilip ilçesinde ildeki en büyük saanen keçi yetiştiriciliği çiftliği kurumumuz tarafından desteklendi. Yerel ürünler kapsamında Türkiye’nin ilk patentli katkısız, uzun raf ömürlü mantı ve eriştesi üretilmeye başlandı. Ayrıca 30 kişiye istihdam imkanı sağlayan ilk entegre leblebi ve kuruyemiş fabrikası desteklenmektedir.
Çorum tarımına kazandırılan yatırımlar ve tarımsal desteklerle ile tarım sanayi entegrasyonu sağlandı. Kırsal alanlarda verimlilik kalite, sağlanarak katma değer artışı sağlayan yatırımlar girişimcilerle buluşmuştur."


Editör: TE Bilisim