Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) yaptığı çalışmalar hakkında İl Koordinatörü Hakan Kökpınar tarafından İl Genel Meclisi üyelerine bilgi verildi.
Halk arasında TKDK’ya proje vermenin zor olduğu yönünde bir kanı bulunduğunu belirten Kökpınar, şu ana kadar 541 proje geldiğini ve bu projelerden 331 tanesinin onaylandığını dile getirdi. TKDK ile iş yapmak zor algısını kırmak için ellerinden geleni yaptıklarını ama bunun başarılı olamadığını anlatan Kökpınar, yatırımcılara proje hazırlamalarını tavsiye ettiklerini, hazırlanan projeleri kontrol için kendilerine getirmelerini ve eksiklerin beraber tespit edildikten sonra başvurunun yapılması durumunda onayın gelebileceğini anlattıklarını söyledi.
IPARD uygulama döneminde toplam 42 ilin destek kapsamında yer aldığını anlatan Kökpınar, imzalanan projelerin sözleşme tutarının 84 milyon 163 bin 971 lira olduğunu ve bunun destek tutarının ise 48 milyon 296 bin 659 lira olduğunu ifade etti.
İmzalanan projelere bakıldığında 20 projenin süt üretimi, 10 tanesinin et üretimi, 3 projenin süt ve süt ürünü işleme, 1 projenin meyve ve sebze işlenmesi, 295 projenin çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, 1 projenin yerel ürün ve mikro işletmelerin gelişimi, 1 projenin kırsal turizm alanında yer aldığını anlatan Hakan Kökpınar, başvuru bölgelerine bakıldığında ilk sırayı 115 proje ile merkezin alırken bunu 81 proje ile Alacanın takip ettiğini en az proje başvurusunun ise 1 proje ile Kargı ve Oğuzlar ilçesinden geldiğini dile getirdi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim