Diyabete bağlı göz içi kanaması, göz damar tıkanıklığına bağlı göz içi kanaması-anormal yeni damar oluşumu ve göz içinde iltihap birikimi olan 3 hastanın retina ameliyatları Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağatay Çağlar ve ekibi tarafından başarıyla gerçekleştirildi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Çağatay Çağlar, çevre illerde yapılamayan bu ameliyat için Tıp Fakültesi’nde zengin bir donanım gerektiren cerrahi altyapı oluşturulduğunu ve yardımcı personelin eğitimlerinin tamamlandığını söyledi.

Üniversite Hastanesi Göz Kliniği’nde yaklaşık 2,5 sene önce 'Retina Birimi' kurulduğunu ve OCT (göz tomografisi), FFA (Anjiyografi), Argon Lazer gibi tanı ve tedavi cihazları alındığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Çağatay Çağlar, “Bu hastaların takip ve lazer, göz içi enjeksiyon ya da ilaç tedavileri hastanemizde yapılmaya başlanmıştır. Retina birimimizde şu an için yaklaşık 500 dosyalı hasta takip edilmekte olup bu zamana kadar 2000 kadar göz içi enjeksiyonu ve 200 kadar argon lazer tedavisi uygulanmıştır.” dedi.

Diyabet, hipertansiyon, retina damar tıkanıklıkları ve sarı nokta hastalığı gibi hastaların oluşturduğu bu tür hastaların büyük bir kısmının Retina Birimi kurulmadan önce Ankara’daki hastanelerde tedavi edildiğini hatırlatan Çağatay Çağlar, Medikal Retina Birimi’ne Cerrahi Retina Birimi’nin eklenmesiyle retina hastalıklarında tanı, takip ve tedavilerin tamamına yakınının Çorum’da yapılmaya başlandığını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Çağlar, “İlimizde beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörler nedeniyle Diyabet Hastalığı önemli bir sorundur. Diyabetin gözü etkilemesiyle görme düşmekte ve hastanın yaşam fonksiyonları etkilenmektedir. Bu hastaların da neredeyse tamamı artık şehrimizde tedavi edilmektedir.” dedi.

Öte yandan Hitit Üniversitesi Rektörü Reha Metin Alkan, retina ameliyatı geçiren hastaları ziyaret etti.

Prof. Dr. Reha Metin Alkan, öğretim üyelerinin kıymetli çalışmalarıyla birlikte her alanda olduğu gibi sağlık alanında da Tıp Fakültesi tarafından gerçekleştirilen başarılı tedavi yöntemleriyle Üniversite’nin önemli gelişmeler kaydetmeye devam ettiğini belirtti.

Üniversite olarak sağlık konusunda hassas olduklarını ve sağlık alanına büyük önem verdiklerini yineleyen Rektör Alkan, her geçen gün hızla büyüyen Tıp Fakültemiz bünyesinde başarılı çalışmaların her alanda artarak devam edeceğine inandığını vurgulayarak başta Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Mete Dolapçı, Hastane Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağatay Çağlar olmak üzere tüm hastane çalışanlarına teşekkür etti.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim