Yükseköğretim Kurulu tarafından daha önce 26 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı açıklanan ancak daha sonra 29 Temmuz – 3 Ağustos tarihleri arasında yapılması kararı alınan tercih maratonu bugün başlayacak. Resmi Gazete’de yayımlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan 15 yükseköğretim kurumuna ait bilgilerin tercih kılavuzundan çıkarıldığı maraton uyarınca öğrencilere çeşitli uyarılarda bulunuldu.
Sistem Temel Lisesi Rehber Öğretmeni Haydar Erol, doğru ve bilinçli tercih için 12.sınıf ve mezun öğrencilerine tercihlerini mutlaka yardım alarak yapmaları uyarısı yaptı. 2016 ÖSYS Tercihler Kılavuzu’nda ciddi anlamda değişimler olduğunu ve öğrencilerin bu değişimlere dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Erol, özellikle tercih yapacak adayların puandan ziyade başarı sırasını göz önünde bulundurması gerektiğini, çünkü 2016 yılında yığınsal dağılımlarda artışın söz konusu olduğunu vurguladı.
Bu yıl üniversite kontenjanlarının 1 milyon 64 bin 740 olduğunu, buna rağmen tercih yapacak öğrenci sayısının 1 milyon 779 bin 492 olduğuna dikkat çeken Haydar Erol, tercih sayısının 30’dan 24’e indirildiğini, tercih yapma baraj puanının 140’tan 150’ye çıktığını, sınavsız geçiş hakkı olan meslek liseleri hariç 150 puan altı alan adayın tercih hakkı olmadığını, lisans tercih puanı barajının ise 180 olduğunu hatırlattı.
Üniversitelerin bazı bölümlerine baraj sıralaması getirildiğini, bazı bölümlerin puan türlerinin değiştiğini anlatan Sistem Temel Lisesi Rehber Öğretmeni Haydar Erol tercihlerde dikkat edilmesi gereken kuralları da şu şekilde özetledi. “Kılavuzda ilk defa ÖSYM Bölümlerin KPSS, TUS puan ortalamaları ve AKREDİTE durumlarına da yer vermiş. Adaylar bu değişimlere dikkat etmeliler. Tercihlerinizde yer vermeyi düşündüğünüz bölümün ve üniversitenin özel koşullarını mutlaka okuyup anlayınız. Tercihlerinizi yaparken puan türlerine dikkat ediniz. Tercih listenizde tek puan türünde ya da farklı puan türündeki okullara yer verebilirsiniz. Tercihlerinizi sıralarken puandan çok başarı sıranızı göz önünde bulundurun. Çünkü tercih yapmayacak adayların varlığı, kontenjan artışı v.b değişimler puanları ve başarı sırasını etkileyecektir. Tercih listesini oluştururken kendi başarı sıranızın üstündeki bölümleri yazarak başlayın(8-10 tane) ve isteğiniz doğrultusunda başarı sırasını inebildiğiniz kadar inin. Kazanıp ta kayıt yaptırmayacağınız bölümlere tercih listenizde yer vermeyin. Çünkü aynı yıl tekrar sınava girdiğinizde OBP yarıya düşecektir. .(AÖF kontenjansız ve sınavsız geçiş hariç). Yerleştirmede tercih sırası değil, puan önemlidir. Yani önce tercih eden aday değil, puanı yüksek olan aday yerleşir. Unutmayın. MYO yerleştirmelerinde meslek liselerinin sınavsız geçiş ve genel liselerden puanlıda öğrenci aldığını kontenjanların paylaştırıldığını unutmayın. Ölü tercih yapmamaya özen gösterin ancak küçük puan ve başarı sıralamasında isteğinizi ön plana alın. Yurtdışında bir programı tercih etmek isteyen adaylar. YÖK denklik bürosundan ilgili bölümü ve üniversiteyi mutlaka araştırın. Doğru ve bilinçli tercih için okulumuzun rehberlik servisinden yararlanabilirsiniz”
Haydar Erol ayrıca Sistem Temel Lisesi olarak tercihlerde tüm gençlere yardımcı olabileceklerini sözlerine ekledi.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim