Yaptığı açıklamada taşeron konusunun şu an çalışıldığını ve bir formül arandığını belirten Saatcı, bu tartışmanın içinde 4/C’nin mutlaka bulunacağını söyledi. Memur-Sen olarak bu toplu sözleşmenin süresinin dolmadan sonuca ulaşılmasını istediklerini anlatan Saatcı, “4/C konusunda ısrarımız sürüyor. 4/C kapsamında istihdam edilen kamu görevlilerinin kadro beklentisi karşılanmalıdır” dedi.

Türkiye gündemindeki başka bir konunun da TEOG sınavlarına ilişkin sorunlar olduğuna belirten Saatcı,“TEOG’un olumlu ve olumsuz yanlarına 2016 yılında yayınladığımız Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda dikkat çekmiştik. Raporda sistemdeki sorunu ortaya koymuş, çözüm önerilerimizi gündeme getirmiştik. Sistemdeki sorun kendini yerleştirmede gösteriyor. Diğer sınavlarla değerlendirildiğinde TEOG sınav stresini en aza indiriyordu. Fakat yerleştirme anına geldiğinde sorunlar oluyor. Yerleştirmede sorun var. Öğrenci evinden uzak bir yere yerleştiriliyor. Ek servis masrafı çıkıyor çocuk yoruluyor stres oluyor. 2015-2016 eğitim-öğretim yılı birinci döneminde 434 bin 615 öğrenci nakil başvurusunda bulundu, 101 bin 12’si nakille yer değiştirdi. Bu rakamlar ortalama 300 bin seviyesinde seyretti, yerleştirme oranı ise müracaat sayısının yaklaşık yüzde 20’sinde kaldı. Sorun ortada. TEOG, sınav puanını merkezi yerleştirmede esas alarak okulu ve öğrenciyi etiketledi. Bu yaftalamalar üzerinden okullar ve öğrenciler başarılı-başarısız şekilde toplum nezdinde kategorize edildi. TEOG kaldırıldı, şimdi yeni sistem tartışılıyor. Eğitimin paydaşlarıyla istişare edilerek olgunlaştırılmış, sürdürülebilir bir model geliştirilmelidir. Yükseköğretime giriş konusu da tartışılıyor. Tartışmaya açılmasını olumlu buluyoruz. Üniversiteler ve eğitim paydaşları sürece dahil edilmelidir” şeklinde ifadede bulundu.

TEOG’un kaldırılmadan da sorunların çözülebileceğini, sistemin sorunları kronik hale getirdiği için acil olarak kaldırıldığını söyleyen Saatcı, "Konu kamuoyuna açık bir şekilde tartışılmıyor. Bir taslak hazırlanıyor, taslak bakanlığın kendi içinde tartışılıp karara bağlanıyor. Bunun açık bir şekilde tartışılması gerekir. Başka modellere bakılabilir. Türkiye’ye uymayabiliyor bazen, kendine has bir model tasarlanabilir. Öğretmen ve öğrenciyi dikkate almadan sistem iyi inşa edilemez” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim