Önceki süreçlerde Milli Eğitim Bakanının PISA sonuçlarına göre başarılı olduğumuzu ima etmesinin hâlen hafızalarda olduğunu belirten Yaşar, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Ayrıca 2012 PISA sınavlarının sonuçları ile ilgili değişikliğe gidilmesi hususunda bir Müsteşar Yardımcısı tarafından Ölçme Değerlendirme Dairesi’ne baskı yapıldığı bilinen bir gerçektir. Ülkeyi 15 yıldır yöneten iktidar “Eğitimin Niteliğini” reel olarak yükseltmek yerine günü kurtaracak politikalarla yön bulmaya çalışmaktadır.

Tüm bu yaşananların yanı sıra son TEOG sınavlarındaki kopya söylentileri sınavın güvenirliğine gölge düşürmüştür.

Hatırlanacağı üzere; 2011 yılındaki Açıköğretim Lisesi ve Meslek Açık Öğretim Lisesi Sınavlarında; Ankara, Mardin, Ağrı, Batman, Şırnak, Bartın, Şanlıurfa, Siirt, Diyarbakır, Bitlis başta olmak üzere 42 ilde, 669 sınıf ve cezaevi salonunda kopya çekildiği saptanmıştır.

2016’daki Açıköğretim Lisesi Sınavlarında da Siirt ve Mardin’de sınava giren çok sayıda öğrencinin cevapları önceden edindiği, hukuken ispatlanmıştır.

Ayrıca 2010 KPSS skandalı hala sıcaklığını korumaktadır. Sınavlarda olağanüstü tedbirler alındığı, öğretmen arkadaşlarımızın üzerlerinin didik didik arandığı, alyans ve küpelerinin bile çıkartıldığı tarafımızdan bilinmektedir. Alınan bu tedbirlere rağmen sınav sonuçlarının şaibeli hale gelmesi düşündürücüdür.

Şaibeli durumları başarı gibi göstermek ise aynı sınava giren ve kendi imkanlarıyla hazırlanan öğrencilere, hem onları okutmak için bin bir fedakarlık gösteren velilerine, hem de her öğrencisini eşit biçimde bu sınava hazırlamaya çalışan öğretmenlere hakarettir.

‘Sınav güvenliği’ denildiğinde, sadece sınavda görev alan öğretmen üzerinden tedbir almayı anlayan zihniyet, organize kopya zihniyetinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Eğitim-İş olarak, yıllarca cemaatin dershanelerinde/yurtlarında/evlerinde kalan öğrencilere sınav sorularının verildiğini haykırıp durduk; gelgelelim bu çığlığımız ancak AKP ile cemaatin araları açılınca yankı buldu.

Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG’la ilgili yaşanan tüm sorunlarla ilgili, öğretmen ve öğrencilerimizin haklarının korunması, bulanıklığın ortadan kalkması, vicdanların rahatlaması amacı ile ivedilikle kamuoyuna bilgi vermelidir.

Eğitim politikaları, bilimsel temelde yeniden ele alınmalı sınava, yarışmaya dayalı eğitim sisteminden vazgeçilerek geleceğimizin asosyal, sorup sorgulamayan, çocukların yaşamalarına engel temelden hızla arındırılmalıdır.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim