Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, temizlik konusunda Çorum’da sevindirici bir tabloyla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Biz Belediye’yi devralmadan önce de Çorum temiz bir şehir olarak biliniyordu. Google’a en temiz şehir diye girildiğinde ‘Çorum’ olarak cümlenin tamamlandığını görürsünüz. Çorum temiz bir şehirdi şimdi çok daha temiz bir şehir. Bu ifadeyi memnuniyetle ve gönül rahatlığıyla söylüyorum” dedi.

Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar, projeler, önümüzdeki dönem için yapılacak olan faaliyetlere ilişkin geniş çaplı bir değerlendirme yapan Külcü, şehrin her geçen gün nüfusunun artmasına rağmen hizmet kalitesinin asla düşmediğini söyledi.

Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Temizlik İşleri Müdürü İdris Özyılmaz ve müdürlük çalışanlarının hazır bulunduğu toplantıda konuşan Külcü, “8 yıldır gece gündüz şehir için hizmet üretiyoruz. 28 müdürlüğümün her biri farklı hizmetler yapıyor. Bir çırpıda sayamayacağımız kadar çok işimiz var. Ocak ayı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün çalışmalarını konuşacağız” dedi.

Temizliğin herkesin hayatındaki en önemli unsurlardan birisi olduğunun altını çizen Külcü, “Yerleşik hayatın olduğu, yüzbinlerin birlikte yaşadığı ortamlarda ise çok daha önemli bir hizmettir. Dünya nüfusunun yüzde 80’i bugün kentlerde yaşıyor. Türkiye için de durum çok farklı değil. Hizmet isteyen insanların sayısı ve beklenen hizmetin çeşitliliği artıyor” diye konuştu.

Artan nüfus ve kentleşmeyle beraber çevreyle ilgili yeni kaygıların da ortaya çıktığına dikkat çeken Külcü, konuşmasına şu şekilde devam etti;

“Çevrenin korunması önemli. Dünyada bu konuda artan bir bilinç var. Bunun için çok yüksek fonlar oluşturuldu. Türkiye de bu konuya hassasiyet gösteren, yükümlülüklerini yerine getiren bir ülke. Devletin verdiği taahhütler gereği bazen belediyeler bazen de bakanlıklar üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getiriyor.

Çorum Belediyesi olarak bütün işlerimizi kısa, orta ve uzun vade olarak planlıyoruz. Sokakların, caddelerin temizliğini bu şehirde yaşayan insanların hakkı olarak görüyoruz.”

“ÇORUM DAHA DA TEMİZ BİR ŞEHİR”

Temizlik konusunda Çorum’da sevindirici bir tabloyla karşı karşıyayız. Biz Belediye’yi devralmadan önce Çorum temiz bir şehir olarak biliniyordu. Google’a en temiz şehir diye girildiğinde ‘Çorum’ olarak cümlenin tamamlandığını görürsünüz. Çorum temiz bir şehirdi şimdi çok daha temiz bir şehir. Bu ifadeyi memnuniyetle ve gönül rahatlığıyla söylüyorum.

“ARTAN NÜFUSA RAĞMEN HİZMET KALİTESİNİ DÜŞÜRMEDİK”

Çorum Belediyesi olarak ne iş yaptığımızı, nasıl yaptığımızı iyi biliyoruz. 1980’li yıllarda nüfusumuz 85 bindi, 10 yıl sonra 115 bin oldu, 1995’de 150 bin, bugüne gelindiğinde ise 260 bin civarında nüfusumuz var. 1980’de 85 bin kişiye temizlik hizmeti veriliyorken bugün 260 bin kişiye temizlik hizmeti veriliyor.  Temmuz ayından buyana 43 köyün çöpünü de biz topluyoruz. Bunları da eklediğimizde hizmet verdiğimiz nüfus 270 bine çıkıyor. Artan nüfusa rağmen hizmet kalitesini düşürmedik.”

Başarlarının sırrının 3 P’de gizli olduğunu söyleyen Külcü, “Planlama, personel ve para. Planlamanızı doğru yapmazsanız, personel ve paranızı doğru yönetmezseniz hiçbir şey yapamazsınız. Çorum Belediyesi bu işlerin hepsinde zamanında adım atabilen, karar alabilen bir belediye haline geldi” dedi.

‘Temiz Çorum’ algısının devam edebilmesi için personel takviyesi yapıldığının bilgisini veren Külcü, konuşmasında şunları kaydetti:

“Görevi devraldığımızda 150 çalışanımız vardı. Biz bunu 300’e çıkardık. Arkadaşlarımız şehrin her tarafına dağılıyor. Temizlikteki başarımızın kaynağı personelimizdir. Şimdiye kadar bizi üzen, mahcup eden bir kusurları olmadı.

10 milyon metrekarelik bir alanın temizliğini yapıyoruz. 283 cadde, 2213 sokak ve 43 köyümüz var. Buralarda periyodik olarak çalışmalarımız devam ediyor. Temizlik İşleri, 7/24 saat esasına göre çalışan bir müdürlüktür. Sağlıklı toplumun temeli sağlıklı çevredir. Hepimiz işini 24 saat yapmanın gayretindeyiz.

Temizlik İşleri olarak hizmetlerimiz 16 başlık altında toplanıyor. Bunlar mahalle ve köylerin temizliği, yeraltı çöp konteynerleri, konteynerlerin yenilenmesi, yıkanması, takip edilmesi, ambalaj atıklarının ayrıştırılması ve toplanılması, tıbbi atıkların toplanılması, atık pillerin toplanılması, atık yağların toplanılması, haşere ile mücadele, kış mevsimine yönelik karla mücadele çalışmaları, pazar yerlerinin temizlenmesi, kurban yerlerinin temizlenmesi, otobüs duraklarının yıkanması, katı atık depola tesisisin yapılması ve bilinçlendirme çalışmasıdır.

“TEMİZLİKTE MEMNUNİYET ORANIMIZ YÜZDE 86”

2010 yılında yaptığımız ilk kamuoyu yoklamasında temizlikten memnuniyet oranı yüzde 64 çıkmıştı. 2016’da yapılan ankette ise bu oran yüzde 86’ya çıktı. Bu, personelimizin başarısıdır. Bu kapsamda Temizlik İşleri Müdürlüğümüzü de yeni bir yere taşıyacağız. İskilip yolunun biraz daha ilerisinde 40 dönümlük bir alana yeni bir hizmet kampusu kuracağız. İhalesini 30 Ocak’ta yapacağız”

“YERALTI KONTEYNER SİSTEMİ  ANADOLU’DA İLK DEFA ÇORUM’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Temizlik İşleri alanında yapılan en büyük yeniliklerden birisi olan yeraltı konteyner sisteminin Anadolu’da ilk defa Çorum’da gerçekleştirildiğini kaydeden Külcü, “Bizim için prestijli bir çalışma oldu” dedi.

Söz konusu sistemin ilk kez İstanbul-Fatih Belediyesi ile Çorum Belediyesi tarafından denendiğini söyleyen Külcü, “Daha önce Gazi ve Bahabey caddelerinin durumunu gözler önüne getirin. Akşam saatlerinde restoran ve kafelerin çöpleri caddede duruyordu. Araçlarımızla o çöpleri almaya kalkışsak trafik kilitleniyordu. Biraz beklesek bu sefer de sokak hayvanları çöpleri karıştırıyor ve ortala hoş olmayan görüntüler çıkıyordu. Şu anda Gazi, İnönü ve Bahabey caddelerini bu kötü görüntüden kurtardık” diye konuştu.

“KONTEYNER TAKİP SİSTEMİNE GEÇECEĞİZ”

Göreve geldiklerinde Çorum’da 5 bin konteyner, 15 bin de varil bulunduğunu söyleyen Külcü, “Varillerin tamamını kaldırdık. Çünkü büyük çoğunluğunun ya altı delikti etrafa kötü kokular saçıyordu ya da ihtiyaca cevap vermiyordu. Şu anda 16 bin çöp konteyneri var. Her konteyneri yılda iki defa yıkıyoruz. Bunun yanı sıra bir de takip sistemi oluşturuyoruz. Ne zaman, hangi araç boşaltmış, doluluk oranları nedir, tüm bunları takip edeceğiz” dedi.

 

“TEMİZLİK İŞLERİ İÇİN 8 YILDA 210 MİLYON LİRALIK BÜTÇE KULLANILDI”

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 8 yıl içerisinde aslında hizmet müdürlüğü olan Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün yatırımcı bir müdürlüğe dönüştüğünü söyledi. 8 yıldır araç ve ekipman almak için 8 milyon liralık bir bütçe ayırdıklarının bilgisini veren Külcü, “Düzenli depolama tesisinin yapım maliyeti ise 73.5 milyon lira. Bunlar yatırım bütçesi olarak ayrılan miktarlar. Rutin hizmetler için kullanılan bütçe ise yıllık 16 milyon liradır. Bunu 8 yılla çarparsak 128 milyon lira yaptığını görürüz. Temizlik Hizmetleri Müdürlüğümüz 8 yıl içerisinde 210 milyon liralık bütçe kullanmış. Bunlar bizim ölçeğimizdeki illerin hayal dahi edemeyeceği rakamlar. Çorum temizlikte markaydı, bugün ise marka değeri güçlü daha temiz bir Çorum oldu.

2011 yılında temizlik işleri ile ilgili büyük bir dönüşüm yaşandı. O zaman kadar bütün temizlik araçları kiralıktı. Kullanılan araçlar arasında 10 yaşından genci yoktu. 2011’de Belediye’ye 28 adet kamyon aldık. Bu alımlarımız sonra da devam etti. Dün hiç aracı olmayan Belediye’nin bugün 61 aracı var. Bunu nasıl başardık? Bu bir hesap işi. 22 araç için 2011’de aylık 140 bin lira kira ödüyorduk. Biz ise 51 araç aldık ve 4 yıl boyunca 150 bin lira taksit ödedik. 4 yıl sonra bu araçların tamamı bizim oldu. Araçları kiralama yoluna devam etseydik aylık 230 bin lira ödeyecektik. Zamanında tedbirimizi aldık ve belediyemizi büyük bir yükten kurtardık” dedi.

“MAHALLE TEMİZLİĞİ BİZİM DÖNEMİMİZDE BAŞLADI”

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, mahalle temizliğinin kendi dönemi ile birlikte başladığını söyledi.

Temizlik denilince akla sadece ana caddelerin gelmemesi gerektiğini göz önünde tutarak çalışmalara başladıklarını kaydeden Külcü, cadde ve sokakların düzenli olarak süpürüldüğünü, öte yandan merkez ilçenin etrafındaki 43 köyün çöplerinin ise haftada bir kez alındığını dile getirdi.

Mahalle temizliğine ise ilk defa 2011 yılında başlanıldığını belirten Külcü, “Gerçek temizlik, tam temizlik ancak bu şekilde yapılabilir. Halen yetişemediğimiz yerler vardır” diyerek, ortalama 10 gün aralıklarla her sokağın süpürüldüğünü bildirdi.  

Külcü, cadde ve sokakların düzenli olarak süpürüldüğünü, öte yandan merkez ilçenin etrafındaki 43 köyün çöplerinin ise haftada bir kez alındığını dile getirdi.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim