Kazıklıkaya Köyü’nde Elvan Metin isimli vatandaşın ruhsatlı ev yapmak amacı ile başlattığı inşaat kazısı sırasında Roma döneminde kalma lahit ortaya çıktı.
Lahdi bulan vatandaşlar olayı güvenlik güçlerine bildirdi. Jandarma Komutanlığı’nın durumu Müze Müdürlüğü’ne bildirmesi üzerine, müze uzmanlarınca Lahit’in bulunduğu alanda inceleme yapıldı. Yapılan incelemede temel kazısında çıkan lahit kapağının açılarak bir kenara çekildiği, lahit teknesinin üzerinin ise kazıldıktan sonra yeniden kapatıldığı ortaya çıktı. Müze uzmanlarınca kurtarma kazısına başlandı.
Hasar verilmeden yerinden alınan Lahit, İl Özel İdaresi’nden temin edilen araçlarla Müze bahçesindeki geçici yerine yerleştirildi. İçi tamamen toprak ve inşaat molozları ile dolmuş olan lahit içerisinden dağınık halde insan iskeleti parçaları, bir pişmiş toprak tabak parçası ile cam bir kaba ait parçalar bulundu.
Anadolu’da Roma İmparatorluk dönemi lahitlerinden öykünülerek yapılmış olduğu anlaşılan lahit, M.S. 2 ile 3. Yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor. Yetkililer “Bölgemizde nadir olarak bulunan bu Lahit örneği, yerel malzeme ile belki de yine yerel taş ustaları ve sanatçıları tarafından yapılmış örneklerden biri olması açısından büyük önem arz etmektedir” dedi.
(Yusuf ÇINAR)
Editör: TE Bilisim