Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın Bilim Kurulu Onursal Başkanı olarak göreve yaptığı 17. Kromatografi Kongresi Meslek Yüksekokulu Kampusü’nde gerçekleştirildi.

Kongre Başkanlıkları’nı Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adil Denizli ile Hitit Üniversitesi’nden Doç. Dr. Dursun Ali Köse’nin üstlendiği kongrenin açış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Emre Güler, Fen Bilimleri alanında bir etkinliğin ev sahipliğini yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, başta Rektör Reha Metin Alkan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Gökmeşe ise yaptığı konuşmada; Üniversite’nin Kimya bölümü hakkında ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler vererek bölümün yüksek lisans ve doktora programları kapsamında yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü ve Bölüm olarak benzeri etkinlikleri düzenlemeye devam edeceklerini vurguladı.

Kongre Başkanı Doç. Dr. Dursun Ali Köse ise bundan sonra daha aktif bir şekilde yeni kongreler düzenlemeye çalışacaklarını ifade ederek etkinliğin düzenlenmesinde başta Rektör Alkan olmak üzere emeği geçen herkese ve sponsorlara teşekkür etti.

Son olarak kürsüye gelen HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, teknolojinin ülkelerin gelişmesinde ve büyümesinde büyük bir rol oynadığına vurgu yaptı.

Prof. Dr. Reha Metin Alkan da “2023, 2053 ve 2071 vizyonları kapsamında bizlere konulan bazı hedefler var. Bunların en başında geleni 30.000 dolarlık Gayrisafi Milli Hasıla’ya (GSMH) ulaşmak, dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmek ve buna bağlı olarak da refah seviyemizin artması. Teknolojiyi sadece kullanan değil teknolojiyi üreten de olmak zorundayız. Yakın zamanda gördüğümüz FETÖ hainlerinin darbe girişimi bizlere gösterdi ki bizim uçağımız yokmuş. F-16’larımız varmış ama yazılım başta olmak üzere pek çok şeyi bize ait değil, içerisindeki pilot yerli ve milli olmayan hain birisi olduğu için F-16’larımızın olmadığını gördük” diyerek sözlerine başladı.

Teknolojideki gelişmelere ve günümüzdeki önemine ilişkin örnekler veren Alkan, “Bugün hemen hemen herkesin cep telefonunda bulunan Whatsapp uygulamasının marka değeri 30 milyar dolar civarında. Google, yaptığı çalışmalarla şuan dünyanın ilk 3 firmalarından bir tanesi. 2006’lı yıllarda cep telefonlarının en önemli özelliği hafif, küçük ve şarjının uzun gitmesiydi. Şuan ise daha büyük, fiyatı yaklaşık 10 katı olan ve tonu 10 milyon dolar civarındaki bir cihazı hepimizin hayatına girdi” diyerek teknolojinin ülkelerin gelişmesinde ve büyümesinde büyük bir rol oynadığını vurguladı.

Rektör Alkan konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bizim ihracattaki kilo başına gelirimiz yaklaşık ortalama fiyatı 1.6 ile 1.8 dolarlar civarında. Eğer 500 milyar dolarlık bir hedefe ulaşmak istiyorsak kilo başına gelirimizin 2.5-3.0 dolara çıkması gerekiyor. Bu da sadece ve sadece yüksek teknolojiye, Ar-Ge’ye dayalı ürünlerin üretilmesiyle olacak. Endüstri 4.0’ın en önemli bileşenleri teknoloji, Ar-Ge ve internet. Tüm bu çalışmaların temelinde de Temel Bilimler var. Temel Bilimler hayatımızın her anında var. Temel Bilimler olmadan bilim olmaz, bilim olmadan da hayatın gelişmesi mümkün değildir.”

Bu ve benzeri etkinliklerin düzenlenmesine büyük önem verdiklerini ve HİTÜ’nün kapılarının herkese açık olduğunu ifade eden Alkan, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek kongrenin başarılı bir şekilde tamamlanmasını temenni etti.

Konuşmaların ardından Kromatografi Kongrelerinin başlatıcısı, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Denizli tarafından, “Kromatografinin Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı sunum gerçekleştirildi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim