KHK ile ordudan atılan eski Yarbay Mehmet Alkan, Atatürk’ün başlattığı aydınlanma ve çağdaşlaşma hareketinin yarım kaldığını belirterek, “1950’den buyana iktidara gelen sağ partiler tarafından bu hareket rafa kaldırıldı. Ona rağmen kötü durumda değiliz. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bizim yapacağımız tek şey Atatürk’ün yolunu takip etmektir” dedi.

Yüzbaşı kardeşi Ali Alkan’ın 2015 yılındaki cenaze töreninde, “Saraylarda 30 tane korumayla gezip zırhlı arabalara binip ‘Şehit olmak istiyorum’ diye bir şey yok” sözleriyle tepkisini dile getirdikten sonra ihraç edilen Yarbay Mehmet Alkan, ADD Çorum Şubesi ve Eğitim-İş Çorum Şubesi tarafından organize edilen kitap imza günü ve söyleşi programı için Çorum’a geldi.

Yaşadığı süreci anlattığı “Ali’m” isimli kitaptan elde edilen gelirin şehit kardeşi Ali’nin adını yaşatmak için kurulan Şehit Yüzbaşı Ali Alkan Vakfı’na bağışlanacağını ve bu vakıf aracılığıyla da ihtiyaç sahibi öğrencilere burs vereceklerini belirten Mehmet Alkan, programa katılanlara kitabını imzaladıktan sonra gündeme ilişkin bir değerlendirme yaptı.

Her zaman doğru bildiğini söylemeye devam edeceğini kaydeden Alkan, “Doğru duvar yıkılmaz, eğri duvar ise eninde sonunda yıkılır. İyi insanlar tıpkı doğru duvar gibidir. Ne yazık ki geçici küçük menfaatler için kişiliğinden ödün verenler de var. TSK’da büyük bir tasfiye yaşandı. Gittiğim yerlerde kendi devre arkadaşlarımı arıyorum, telefonlarını açmaktan korkuyorlar. Şerefle bitirilen en önemli vazife aslında hayattır” dedi.

Türkiye’de şu an adalet ve hukukun geri plana itildiğini, ‘ben yaptım, oldu’ mantığıyla hareket eden bir iktidarın bulunduğunu söyleyen Alkan, “Bu vatan için kardeşimizi şehit verdik. Onlar ise bize yaşam hakkı tanımıyor. Biz de tüm bu olan bitenler tarihe not düşsün istedik ve böyle bir kitap yazdık. Kurduğumuz vakfın en önemli amacı kız çocuklarının eğitimine katkı sunmak.

Atatürk’ün başlattığı aydınlanma ve çağdaşlaşma hareketi ne yazık ki yarım kaldı. 1950’den buyana iktidara gelen sağ partiler tarafından bu hareket rafa kaldırıldı. Ona rağmen kötü durumda değiliz. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bizim yapacağımız tek şey Atatürk’ün yolunu takip etmektir. Atatürk’ün yaptığı hiçbir şey yanlış değildir. Atatürk’ün yolu ve söylemleri bizim için tek kriterdir. Bu iktidar döneminde Atatürk’ün değeri daha da anlaşıldı.

Tek parti iktidarı uzun vadede istikrar değil, istibdat getirdi. Her şeye rağmen biz umutluyuz. 2023’de cumhuriyetimizi yıktırmayacağız. Her şeye rağmen karşılarında bir türlü ikna edemedikleri yüzde 50 var. Bu nedenle umutluyuz” şeklinde konuştu.

Mehmet Alkan’ın kitap imza günü ve söyleşi etkinliğine İç Anadolu Belediyeler Birliği Genel Sekteri Salim Çoruk, ADD Çorum Şube Başkanı Uğur Demirer, Eğitim-İş yöneticileri Özler Arın Bekar ve Selim Bozkurt, CHP yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim