Bedri Kerman’ın bu kahramanlığı Çorum’da duyulunca, tüm hemşehrilerinin göğsü kabardı. Çorum’un önemli şahsiyetlerinden Noter İhsan Sabuncuoğlu da, hemşehrilerinin duygularına tercüman olarak, 5 Mart 1952 tarihli Yeni Çorum Gazetesi’nde “Gümüş Yıldız Madalyası alan Çorumlu bir kahraman” başlıklı aşağıdaki yazısını kaleme aldı. (Selda FINDIK)

GÜMÜŞ YILDIZ MADALYASI ALAN ÇORUMLU BİR KAHRAMAN

Noter İhsan Sabuncuoğlu

25 Şubat Pazartesi günü idi, öğle yemeği vaktinde bermutat Ankara Radyosunun neşriyatını ve hele Kore’deki muharip gazilerimizle selamlaşma saatini ve hatta bunu müteakip kahramanlık hikayesi saatini hüsnü tesadüf, dinlemekten mahrum kalmamış oldum. Ve çok sevinç duydum. Çünkü Çorumlu ve hele tanıdığımız bir şahsiyetin kahramanlık haberini duyunca elbet sevince payan olamaz.

Kurmay Binbaşı Baha Vefa Karatay artık sesine ve ahengine alıştığımız malum şeklile konuşurken Amerikalılarca Kore’deki muharip gazilerimizden Teğmen Bedri Kerman’a, gösterdiği kahramanlıklardan dolayı takdirle Gümüş Yıldız Madalyası verilmiş olduğu ve bunun merasimi mahsusa ile teğmenimizin göksüne takılmış bulunduğu selahiyetli bir askeri sözcü ağziyle neşir ve ilan ediliyordu. Ne çareki bu konuşma sırasında ismi takdirle ve tebcil ile tekrar tekrar yadedilen teğmen Bedri Kerman’ın nereli olduğu ve Türkiye’nin hangi parçasında doğmuş ve yetişmiş bulunduğu izah edilmiyordu. Fakat bu (Teğmen Bedri Kerman) ismi bize yabancı değildi. Hem yakınımız ve hem çok yakın sevdiklerimizden bir genç olduğu için derhal hatırladık. Bu havadisle göğsümüzü kabarmış hissettik. Var olsun Bedrimiz diyerek babasını hemen tebrike koşmuştuk.

Aynı havadisi daha başka şeklile 26 Şubat tarihli Zafer gazetesinde dahi gördük ve sevinçle okuduk. Bazı iyi haberlerin tekrarı insana daha çok zevk vereceği ve her Çorumlunun bu haberi alabilmesi için Zafer gazetesinden buna ait yazıyı aynen naklediyorum: “Kore’de savaşan 241.Piyade Alayı 5.Bl. Tk. Komutanı Teğmen Bedri Kerman’a kahramanlıklarından dolayı Amerikan Gümüş Yıldız Madalyası verilmiştir.

Madalya 6/Şubat/952 tarihinde Kore’de büyük merasimle teğmene takılmıştır.”

Teğmen Bedri Kerman kimdir? Elbet bunu her Çorumlu bilir ve bilmiştir. Çorumumuzun asil ailelerinden Kaleli oğullarındandır. Babası Nüfus dairesinde Baş Katip Mithat Kerman’dır. Kadife oğullarından merhum Salim efendinin torunudur. Çorum orta tahsil müessesesinin yetiştirdiği gençlerdendir.

Teğmen Bedri Kerman ile artık her Çorumlu iftihar edebilir. Teğmen Bedri Kerman bulunduğu askeri meslekte daha yüksek rütbelere ve mevkilere elbet erişecektir. Ve daha çok ve büyük kahramanlıklar gösterecektir. Ömrünün uzun, başarılarının sürekli olmasını Allah’tan niyaz ederken maşallah diyerek kendisini sevgiyle anar ve selamlarız. Yaşasın Bedri Kerman.

Editör: TE Bilisim