İl Genel Meclisi’nde konuyla ilgili görüş bildirmek isteyen ancak Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya tarafından konuşmasına izin verilmeyen Bek, partisine ait grup odasında konuştu. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Bir milletin medeniyetini ölçmek istiyorsanız o milletin kadınlarına nasıl muamele edildiğine bakınız’ sözünü anımsatan Bek, “Gün geçmiyor ki, kadına şiddet, kadın cinayeti, çocuk tacizi ve tecavüz olayları yaşanmasın. Ve biz devletimizden öyle köklü ve caydırıcı çözümler bekliyorduk ki, yeni yasalarla, kanunlarla, eğitim sistemimizle bunların önüne geçilsin. Bu suça meyilli, hastalıklı beyinler asla cesaret bile edemesinler. Ama ne yazık ki, ülke gündemine bomba gibi düşen ve tüm annelerin yüreğini paramparça eden bir haberle uyanıyoruz” dedi.
Milli iradenin tecelli ettiği Meclis’te ‘Cinsel istismar suçlusu mağdurla evlenirse cezası ertelensin.’ şeklinde önerge verildiğini kaydeden Bek, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Bu bir akıl tutulmasından başka bir şey değildir. Bu önergeyi veren ve önergenin geçmesi için oy kullanan tüm milletvekillerini şiddetle kınıyorum.
Pis emellerini gerçekleştiren cezaevindeki mahlûkların salıverilmesi, bundan sonraki ahlaksız yapıya çanak tutulması, çocuk istismarı ve çocuk gelinlerin çoğalması demektir. Tecavüzcünün yeri nikâh masası değil, cezaevleridir. Ve ben buradan bu tür olaylar karşısında bir kez olsun sesini çıkarmayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nı göreve davet ediyorum.
Bu, 21’inci yüzyılda Cumhuriyet ile yönetilen bir ülkede kadın haklarına yapılan bir darbedir. Asla kabul edilemez, tecavüz meşrulaştıramaz.”

YILDIZ BEK KONUŞTURULMADI
Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclisi Üyesi Yıldız Bek, dün gerçekleştirilen İl Genel Meclisi toplantısında gündem dışı söz almak istedi. Ancak İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya tarafından söz verilmedi.
Ak Partili üyelerce verilen önergenin ardından söz almak isteyen Bek’e Meclis Başkanı Kaya, “Söz vermiyorum” dedi. Bek’in konuşmak için ısrar etmesine rağmen Kaya, “İl Genel Meclisi Başkanı benim. Konuşmanıza şuan izin vermiyorum. Yapacak çok işimiz var daha” dedi.
Bunun üzerine toplantı bitiminde CHP’ye ait grup odasında bir açıklama yapan Yıldız Bek, “Açıkça tecavüzcülere destek veriliyor. Aile ve Meclis Komisyonu’na akraba evlilikleri ile ilgili önerge veriliyor. Ben de bu evlilikler tecavüzcüler için de geçerli mi diye soracaktım. Meclis Başkanı Kaya’yı şiddetle kınıyorum. İleri demokrasi diyorlar, özgürlük diyorlar ancak benim konuşmama bile tahammül edemiyorlar. Düşüncelerimize ipotek koymak istiyorlar. Devlet sosyal medyanın sesini kısıyor, Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya da benim sesimi kısmaya çalışıyor” dedi.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim