Türkiye Bankalar Birliği (TBB), POS cihazları, banka kartları veya kredi kartlarının amaç dışı kullanım hallerinin belirlenmesi ve yaptırımlara ilişkin duyuru yayınlandı. POS cihazları, banka kartları veya kredi kartlarının amaç dışı kullanım hallerinin (fiktif işlem) belirlenmesi hakkındaki mesleki tanzim kararı, yarından itibaren yürürlüğe gireceği açıklandı.
Düzenlemeye göre; kesinleşmiş bir yargı kararı, kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilmiş ve kesinleşmiş bir idari karar, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği Fiktif İşlem Değerlendirme Komitesinin kararı. tanımlanan kriterlerden herhangi birinin olması durumu fiktif işlem sayılacağının bilgisi verildi.
Bankalar, kendilerine yapılan bildirimi takiben en geç yedi gün içinde bildirim yapılan üye işyerine tahsis ettikleri fiziki ya da sanal POS cihazlarını işleme kapatmak ve aynı süre içinde varsa ilgili üye işyerleri ile olan sözleşmelerini fesih ihbarında bulunarak sona erdirmek zorunda oldukları bildirildi.
Bankalar fiktif işlem gerçekleştirdiği belirlenen üye iş yerleri ile 1 yıl süre ile anlaşma yapamayacakları, fiktif işlem tespit kararı tarihinden itibaren 5 yıl içinde aynı eylemin tekrarlanması halinde bankalar fiktif işlemi gerçekleştiren üye işyerleri ile 3 yıl süre ile anlaşma yapamayacakları ifade edildi.
Bir banka tarafından kendisine tahsis edilmiş bulunan fiziki ya da sanal POS cihazının kullanıcı adı ve şifresini, bayi-alt bayi ve benzeri ilişki kapsamında aralarındaki sözleşmeye istinaden başka işyerlerine kullandıran üye işyerleri, ilişkide oldukları işyerlerinin belirlenmesi amacıyla gerekli bilgi ve belgeleri bankalara bildirmek zorunda oldukları açıklandı.
Bankalar bayi-alt bayi ve benzeri bir ilişki kapsamındaki işyerleri ile yapılan tüm işlemlerde işyerinin tanınmasını sağlayan ‘Bankalararası Kart Merkezi genel işyeri numarasının’ kullanılmasını sağlamak zorunda olduklarının bilgisi verildi.
Düzenleme, POS cihazları ile banka kartları veya kredi kartlarının amacına uygun olarak kullanılmasını sağlamak, kart sahiplerinin mağdur edilmelerini önlemek, kayıtlı ekonomiyi desteklemek, haksız rekabete engel olmak amacıyla yapıldığı açıklandı.
Editör: TE Bilisim