Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), taşeron işçilerinin kadrolu işçi yapılmasına dair kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından verilen kanun teklifinin gerekçe bölümünde, hizmet sunucularının, kamu kurum ve kuruluşları ile imzaladıkları sözleşmeler ile yüklendikleri yukarıda sayılan hizmetleri yerine getirebilmek için işçi çalıştırıldığı ifade edildi.
Yükleniciler tarafından çalıştırılan bu işçilere, söz konusu hizmetler için kamu güvencesine sahip işçilere ödenen ücretin altında, genellikle yürürlükte bulunan asgari ücret üzerinden ödeme yapıldığını dile getiren Tanrıkulu, şunları kaydetti: "Bu uygulama yüklenici tarafından çalıştırılan işçiyi mağdur ettiği gibi iş yerindeki çalışma huzurunu da olumsuz etkilemektedir. Diğer taraftan, sendikal haklara sahip olmayan bu işçilerin iş akitleri yükleniciler tarafından feshedilebilmekte, iş akitlerinin sona ermesinden doğan kıdem tazminatı ve benzeri haklan ödenmeyebilmektedir. Ödenmeyen kıdem tazminatları, ihale makamı idarelerin mahkemelerce asıl işveren olarak kabul edilmesiyle verilen kararlar neticesinde, kamu idareleri tarafından ödenmektedir.
2010 yılında, Kamu İktisadi Teşekkülleri hariç, kamunun hizmet alımıyla personel çalıştırılmasına ilişkin kullandığı kaynak miktarı yaklaşık olarak 12,5 milyar TL'dir. Kamuda bu suretle çalışan işçi sayısı yaklaşık olarak 908 bin 647 kişidir. Hazırlanan kanun teklifimizle, taşeron işçisi olarak adlandırılan ve hizmet sunucuları tarafından belirli süreli iş sözleşmesi kapsamında çalıştırılan işçilerin verdikleri hizmetlerin gerçek karşılığı üzerinden ücretlendirilmesi, İş Kanunundan doğan haklarının korunması ve güvence altına alınması için sendikal haklara kavuşması amaçlanmaktadır”
Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kamuya bağlı kurumlarda, yüklenici firma personeli olarak çalışan, “ Taşeron İşçiler” olarak bilinen bir grup emekçiyi TBMM’de kabul ederek görüştü. İşçiler, yaşadıkları sıkıntıları aktararak yardım talebinde bulundu. Ziyarette TBMM CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu da katıldı.
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim