Turizm ve sanayinin tarımsız olamayacağını ifade eden Ermiş, bakanlık ödeneklerin çiftçiye destek olarak yansıdığını, yatırım yapılması gereken konularda demonstrasyon çalışması yaparak elde edilen veriler doğrultusunda çiftçilere bilgiler verildiğini bu projelerin uygulanması için de desteğe ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.
Çorum’da sulanabilir arazi oranının %45 seviyelerine yükseldiğini ve bununla birlikte alternatif ürünler ekimine yönelme çalışmaları yapıldığını söyleyen Ermiş, üretimin sadece buğday ve arpa ile sınırlı kalmaması gerektiğini ve bu konuda araştırmaları sürdürdüklerini belirtti.
Farklı ürün çalışmaları kapsamında çerezlik kabak dikimi yapıldığını söyleyen Ermiş, Çorum’da leblebi üretildiği kadar kuruyemişin en çok satıldığı iller arasında bulunduğunu bu nedenle kuruyemişçilerle anlaşarak çerezlik kabak ekimi yapıldığını ve bu çalışmaların olumlu gelişmelere neden olduğunu dile getirdi.
Barajdan etkilenen köyler bulunduğunu ve burada yaşayan insanların şehir merkezine taşınmaya başladığını da belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, seracılık konusunda bir Adana ya da Antalya ile baş edilemeyeceğini ancak üreticinin kendi ihtiyacının dışında pazara da birşeyler getirmesinin sağlanabileceğini söyledi.
 
ARICILIK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Çorum’da arıcılığın yeteri kadar gelişmediğini ancak bu konuda çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Ermiş, Hitit Üniversitesi’nin arıcılık konusunda çalışmalar yaptığını farklı bir arı yetiştirilmesinin sağlanması durumunda Hitit Arısı adı altında tescilleme yaparak üretim yapmak istediklerini kaydetti.
Ermiş, Ortaköy ve Boğazkale’de bal tesisi çalışmalarının da devam ettiğini dile getirdi.
İl Genel Meclisi’nin 100 bin liralık desteği ile 187 adet teke ve koç dağıtımı yaptıklarını belirten Ermiş, Tarım İl Müdürlüğü olarak kendi sürülerinden seçim yaparak koç dağıtımı yaptıklarını ve dağıtılan koç ve tekelerin üreticilerin beğenisini kazandığını ifade etti.
 
ORGANİK TAVUKÇULUK
Çorum’da organik tavukçuluk konusunda da çalışma yapıldığını anlatan Ermiş, İskilip ile Şeyhköy arasında kıraç bir arazi bulunduğunu ve bu bölgede organik tavukçulukla ilgili demonstrasyon çalışması yapıldığını kaydetti. Kuş gribi vakaları nedeniyle şehir merkezine yakın yerlerde açık tavukçuluk yatırımlarına izin verilmediğini anlatan Ermiş, uzak yerlerde ise denemelerin başladığını kaydetti.
 
TARIMA YARDIMCI OLAMADIK
İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya da altyapı çalışmaları nedeniyle tarım konusunda gerekli desteği veremediklerini kaydetti. Çiftçinin ancak karnını doyurabildiğini, yeni neslin ise köyü terketmek zorunda kaldığını belirten Kaya, projelere yardımcı olabilmek için gereken çalışmaların yapılacağını dile getirdi.
(Erkan BAYATLI)
 
Editör: TE Bilisim