Yaptığı açıklamada çalışan personelin çeşitli nedenlerle iller arası veya ilçeler arası tayin olmak istemediğini dile getiren Gül, bu taleplerin Taşra Teşkilatı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik esaslarına göre yapıldığını kaydetti. Bu yönetmelikte bahsedilen norm kadro hususunun bir muamma olduğunu dile getiren Gül, Bakanlığın uygulamada esas aldığı norm kadro mevzuatının olmadığını, bu durumun yıllar itibariyle çelişkiler ortaya çıkardığını belirtti. Norm Kadronun nasıl belirlendiğinin BİMER aracılığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sorulduğunu; gelen cevapta ise “illerden gelen talepler doğrultusunda belirlenmektedir” denildiğini belirten Gül, “Bu cevaba göre norm kadroyu İl Müdürlüğü belirlemektedir. Kuralı kaidesi yok anlamına mı gelmektedir. Çünkü yıllar itibariyle baktığımızda 2014, 2015 ve 2016 yılları arasında Mühendis, Veteriner Hekim, Tekniker ve Teknisyen norm kadroları arasında çok büyük farklılıklar bulunmaktadır. Çorum merkezi için Ziraat Mühendisinde norm kadro 2014 Ağustos- Eylül atama döneminde 78 iken, 2016 yılında bu sayı 59 olarak belirlenmiştir. Ne değişmiştir ki bu sayıda bu kadar farklılık oluşmuştur. Bu sayının Amasya Merkez için 63 olduğunu ayrıca belirtmekte isterim. Bu durum diğer meslek dallarında olduğu gibi ilçeler ve şubeler arasında da kendini göstermektedir. Bu nedenle norm kadro belirlenmesinde şeffaf bir kıstas getirilmeli ve mutlaka en kısa zamanda objektif esasları olan norm kadro yönetmeliği çıkarılmalıdır.
Durum hal böyle olunca sahada malum sendika bu durumu kendisine üye yapma gayesi ile kötü amaçla tehdit aracı olarak kullanmakta ve bizde de alt yapısının oluşturulduğu şüphesi oluşmaktadır. Bir ilçede; “İlçe Müdürlüğünde norm kadro fazlası var; il müdürlüğü norm kadrosu boş olan ilçelere resen atama yapacak; bizim sendikadan olursanız sizlere dokunulmaz” ifadesinin kullanılması ve sonra Türk Tarım Orman Sendikasından istifaların gelmesini kamuoyumum takdirine sunuyorum” dedi.
İl Müdürü ve Vali Ahmet Kara’nın bu duruma kayıtsız kalmayacağına, bu söylemlere ve oluşturulmak istenen algıya adaletli yaklaşım ile en iyi cevap vereceğine inandığını belirten Gül, “Kamu İşverenlerinin bizce objektif olmayan yaklaşımı ve malum sendikanın oluşturduğu algı ile hormonlu olarak büyümüştür. Bizim sendikaların büyümesinden endişemiz yoktur. Yeter ki gayesi sendikacılık yapmak olsun. Sendikacılık yapmadığı halde bu kadar büyümesini; “bağımsızlık karakteri tartışmalı” cevabıyla özetleyebiliriz. Bu bağımlılığı kamu çalışanlarına sorarak öğrenme imkanını elde edebilirsiniz.
O malum sendika; Türk Tarım Orman Sendikası ile uğraştığının %10 kadar kamu çalışanlarının hakları ile uğraşmış olsa idi, memurlar sosyal ve ekonomik olarak bugün daha iyi yerde olacaktı. Ama Türk Tarım Orman Sendikası dün olduğu gibi bugünde ilkelerinden vazgeçmeyecek doğru bildiği yolda var olacak ve var olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.
(Haber merkezi)
Editör: TE Bilisim