Resmi olarak 23 Ocak 1995’te başlayan, kökleri 1900’lü yılların başına kadar uzanan eğitim ve bilim emekçilerinin mücadele tarihinin sendikal haklar ve özgürlüklerin yanı sıra, emek, demokrasi ve barış mücadelesinin de tarihi olduğu vurgusu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Mücadele tarihimizden aldığımız güç ve kararlılıkla bugün yolumuzda emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz. Sendikal örgütlenme ve mücadele geleneğimizi, eğitim ve bilim emekçilerinin ülkemizdeki yüz yılı aşan mücadele tarihinden alıyoruz. Eğitim Sen’in onurlu mücadele geleneğinin arkasında, eğitim ve bilim emekçilerinin yüz yıl öncesine kadar uzanan örgütlenme deneyimleri ve ardından Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu, TÖS, TÖB-DER, Eğit-Der, Eğitim-İş, Eğit-Sen, ÖES süreci bulunmaktadır.

Öyle bir dönemden geçiyoruz ki, bir yanımızda hukuksuz şekilde ihraç edilen, sürgün edilen arkadaşlarımız, diğer yanımızda eğitimi çoraklaştıran, haklarımızı hedefe koyan iktidar politikaları bulunuyor. Yüzümüzü döndüğümüz her yerde haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik ve eşitsizlik yüzümüze çarpıyor. Ancak, mücadele tarihimizden edindiğimiz deneyimle, en zor zamanlarda birlikte, omuz omuza yürüyebilmenin onurunu hep birlikte yaşıyoruz.

Egemenlerin üzerimize seferber ettiği tüm baskı uygulamalarına karşı birbirimize kenetlenerek, dayanışmamızı büyüterek ve en önemlisi mücadele kararlılığımızdan taviz vermeyerek benimsediğimiz onurlu duruşu ısrarla sergilemeye devam ediyoruz.

Evet, suyun akışını tersine çeviremedik belki. Ama yan yana durduğumuz her yerde setler oluşturduk, insanlığın yararına dair ne varsa hep birlikte biriktirdik. Biliyoruz, bugüne kadar örgütlü mücadelemizle biriktirdiklerimiz, gelecekte daha güzel, daha özgür, daha adil bir yaşamın, barış ve demokrasi içinde bir yaşamın temelini oluşturacak.

Yine biliyoruz ki, mücadelenin yoğunlaşacağı günler bizlere göz kırpıyor. Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerin, adaletin, hukukun, demokrasinin ve barışın yeniden yaşam bulması için sendikamızın varlığı hayati önem taşıyor.

İnanıyoruz! Bizler nefes aldıkça sendikamız Eğitim Sen ve örgütlü mücadelemiz var olacaktır! Biliyoruz ki sendikamız var oldukça da eşit, özgür, demokratik ve barış içinde bir Türkiye mücadelesi özveriyle, kararlılıkla devam edecektir.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim