ÇORUM HABER, yıllardır bu görüşleri, bıkmadan usanmadan, hatta okurlarını bıktırırcasına dile getiriyor; Çorum’un kültür turizmi potansiyelini gereği gibi değerlendirmesinin, Çorum’a “bacasız sanayi” kazandıracağını, Çorum ekonomisine can katacağını, Çorum insanının refahını artıracağını, Çorum’un sosyal-kültürel gelişimine katkı sağlayacağını sürekli olarak savunuyor.

Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, 23 Şubat Cumartesi günü gazetemizi ziyaret ederek, son 10 yıldan beri adım adım oluşturulan 22 turizm altyapı projesinin gündemde olduğunu, bunlardan bazılarına başlandığını ve belirli bir mesafe alındığını anlattı.

Bu görüşmelerimizi, 25 Şubat 2019 tarihinde “Önce turizm altyapısı, daha sonra pazarlama” ve 26 Şubat 2019 tarihinde de “Turizm yönetimi için özerk bir yapı oluşturma çabaları” başlıklarıyla okurlarımıza ulaştırdık. Bu projeleri ayrıntılı olarak değerlendirmeye devam edeceğimizi de ifade ettik.

Projelerin en önemlilerinden biri, Hattuşa’daki tarih hazinesinin yanında, doğa turizmini canlandıracak “Hattuşa-Budaközü Vadisini Doğa Turizmine Kazandırma Projesi”. 748 bin lira bütçeli proje, OKA’nın 558 bin lira hibe desteğiyle ihale edildi. Eş finansman desteği ise Özel İdare tarafından sağlanıyor.

Boğazkale ilçesinde, UNESCO tarafından “Dünya Mirası” kabul edilen Hattuşa Örenyeri sınırları içinde antik kentin hemen yamacında bulunan Budaközü Vadisi, Osmanlı döneminden kalma bir değirmene ait temelleri, 2 adet mağarası, Hoşur deresi ve şelalesi, kanyonu, ormanlık alanları, zengin ekolojik çeşitliliğe sahip florası, endemik bitki türleri ile, doğa turizmi adına keşfedilmeyi bekleyen önemli bir değerdi.

Projeyle, bu alandaki destinasyona bir yenisi daha eklenecek, Hattuşa antik kentini ziyarete gelen turistlere, trekking (doğa yürüyüşü), land art (arazi sanatı) fırsatı sunularak tarih turizminin yanısıra doğa turizmi de canlandırılacak. Şelale, mağaralar izlenerek, asma köprülerden geçilerek, seyir terasında tüm antik kent ve vadi izlenebilecek.

Roma döneminin izlerini barındıran, Kleopatra’nın sık sık ziyaret ettiği Hoşur deresi ve şelalesinde serinleyen turistler, kanyondan geçerek Hitit motiflerinin doğaya uyarlanacağı land art görüntüleri önünde fotoğraf çektirebilecekler. Her yıl yerli ve yabancı land art ustaları davet edilerek, yeni objelerin hayata geçirilmesi sağlanacak.

Proje, gidiş-dönüş olmak üzere toplam 3400 metre uzunluğunda yürüyüş yolu, 350 adet basamaktan oluşan ahşap merdiven, 245 metre uzunluğunda çelik sistem kaya üzeri yürüme platformu, 104 metrekareye oturan değirmen, kaya üzeri rüzgar gülü, 150 metrekare ahşap sistem şelale önü-mağara önü seyir terası, 7 adet ahşap köprü, 4 adet çelik halatlarla asma köprü, 230 metre uzunluğunda ahşap yürüme yolu kenarı korkuluk yapımını öngörüyor. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim